marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăEconomii la construcţia de drumuri

Economii la construcţia de drumuri

Consilierii judeţeni au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru contractele de achiziţii privind modernizarea a două sectoare de drumuri judeţene. Este vorba de aproape 13 kilometri între localităţile Vorona – Oneaga – Pădureni şi 10 kilometri între Drumul Naţional 29D – Ionăşeni – Măşcăteni. Lucrările de execuţie au fost câştigate de către două firme controlate de membri ai familiei Conţac, Transporturi Auto, controlată de Constantin Conţac (Vorona – Pădureni), respectiv Big Conf, controlată de către Liviu Conţac (DN 29D – Măşcăteni).

 

500 de mii de euro la Vorona – Pădureni

 

Ambele licitaţii au adus economii destul de importante bugetului local. În cazul drumului Vorona – Pădureni economia din licitaţii este de câteva sute de mii de euro. Modernizarea celor 13 kilometri de drum a fost scoasă la licitaţie cu o valoare estimată de 25,8 milioane lei, echivalentul a două milioane de lei pe kilometri. În urma licitaţiei, valoarea de execuţie a lucrării a scăzut la 22,3 milioane de lei, la care se adaugă lucrările ce nu au făcut obiectul licitaţiei, dar care vor fi prinse în contract, în valoare de aproape 1,2 milioane de lei. Chiar şi aşa valoarea contractului a cunoscut o reducere cu aproape 2,3 milioane de lei (n.r. – aproximativ 500 de mii de euro, la cursul actual).

 

Un milion de euro la Ionăşeni – Măşcăteni

 

În cazul celuilalt sector de drum DN29 – Ionăşeni – Măşcăteni, licitaţia a coborât preţurile şi mai mult, de la 22,2 milioane de lei, cât a fost valoarea estimată, la 17,8 milioane de lei. Vorbim de o economie de 4,5 milioane de lei, adică aproximativ 950 de mii de euro la cursul actual. Chiar şi după ce valoarea contractului va fi actualizată cu cheltuielile care nu au făcut obiectul licitaţiei, economia tot ar fi una însemnată.

 

Bani puţini, contracte reziliate

 

Interesant însă este că Transporturi Auto, în momentul în care a licitat, a folosit un curs de 4,5687 (curs valabil la data de 10 august 2017), în timp ce vinerea trecută, la ultima şedinţă a pieţei valutare, cursul a fost stabilit de BNR la valoarea de 4,7445. De asemenea, salariile minime au crescut substanţial din momentul licitaţiei şi până în prezent, de la 1 ianuarie salariul minim având trei valori, cea mai mare pentru domeniul construcţiilor, 3.000 de lei.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru societatea Bif Conf. Mai mult, tocmai din cauza acestor creşteri de costuri, societatea controlată de Liviu Conţac a reziliat contractul multianual pentru întreţinerea drumurilor judeţene din Botoşani, iar acum Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri trebuie să organizeze o nouă licitaţie ce va aduce mai mult ca sigur la întârzieri în privinţa calendarului de intervenţii pentru refacerea carosabilului stricat de intemperii.

 

Legislaţie modificată pentru suplimentarea contractelor

 

Oficialii judeţului susţin că aceste contracte nu mai sunt unele ferme şi că legislaţia actuală, „Instrucțiunea nr. 2 din 21 decembrie 2018 privind ajustarea preţului contractului de achiziţie publică/sectorială” emisă de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, din subordinea Ministerului Finanţelor Publice, publicată în Monitorul Oficial pe 11 ianuarie, prevede o astfel de posibilitate. Astfel, preţul manoperei va fi actualizat cu diferenţa dintre vechiul salariu minim, 11,45 lei/oră, şi actualul salariu minim de 17,928 lei/oră. O formulă de actualizare poate fi luată în calcul şi pentru creşterile de preţuri la bitum, alte materii prime sau utilităţi.

„Probabil că va fi şi o actualizare la aceste contracte. Legislaţia permite şi o vom face dacă va fi cazul, dar probabil că ei au ofertat micşorându-şi marja de profit. Oricum sunt două firme locale serioase şi sunt convins că nu au micşorat suma în detrimentul calităţii lucrării”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi.

În cazul unor suplimentări de costuri, economiile rezultate din licitaţii se vor duce pe Apa Sâmbetei. De altfel, specialiştii în achiziţii din instituţiile publice, recunosc, neoficial, că modificările legislative recente au deschis o Cutie a Pandorei în privinţa posibilităţilor de fentare a licitaţiilor pe cale legală.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...