spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăBolnavi loviţi de salariile din spitale

Bolnavi loviţi de salariile din spitale

Peste 75% din bugetul enorm al Spitalului Judeţean merge pe salarii. Lunar, cel mai mare angajator din judeţ are un buget de aproape 23 de milioane de lei, iar peste 17 merg pe salariile celor peste 2.000 de angajaţi. Restul banilor sunt daţi pe facturi şi medicamente. Potrivit unui calcul salariul mediu brut în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” este de peste 8.000 de lei lunar. Cu toate acestea, diferenţele sunt mult mai mari între diferitele categorii profesionale.

Potrivit grilelor de salarii făcute publice de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), un brancardier ajunge să plece acasă şi cu peste 3.000 de lei pe lună, la fel ca un electrician şi cu câteva sute de lei mai mult decât un fochist, un instalator sau lăcătuş mecanic. Un infirmier debutant are un salariu de peste 2.000 de lei, în timp ce un infirmier din Urgenţe, psihiatrie sau blocul operator poate pleca acasă şi cu peste 4.500. Un îngrijitor începe să câştige de la 2.500 de lei, iar un îngrijitor la Urgenţe sau medicină legală are chiar şi 4-5.000 de lei. Un muncitor necalificat la psihiatrie are peste 4.000 de lei, un preot 3-4.000 de lei, la fel şi o spălătoreasă, iar un şofer cu vechime a luat un salariu net de aproape 3.000 de lei. Directorul medical are 16.000 de lei, iar managerul 18.000, în timp ce un medic primar are peste 15.000 de lei, iar unul din UPU peste 25.000.

La fel ca în ceilalţi ani, cei mai bine plătiţi sunt angajaţii din cadrul serviciilor de anatomie patologică şi medicină legală, unde salariile brute depăşesc 30.000 de lei, sau chiar 35.000 în cazul şefului de serviciu.

Bolnavi trataţi cu medicamente de acasă

 

În acest timp, unitatea sanitară a consumat în medie, în primele trei luni din acest an, 1,3 milioane de lei pe medicamente şi materiale sanitare, adică mai puţin de 10% din cât se consumă pe salarii. Din cauza amânării bugetului până spre finalul lunii aprilie, medicii din cadrul Spitalului Judeţean trebuie să „strângă cureaua” în ceea ce priveşte achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare. În final, pacienţii sunt cei care suferă, pentru că bugetul unităţii trebuie să asigure în primul rând salariile personalului.

Dovadă în acest sens stau şi cheltuielile spitalului pe medicamente, care au scăzut în primele trei luni din 2019 cu 360.000 de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în condiţiile în care pacienţi sunt tot mai mulţi, iar medicamentele şi materialele sanitare mai scumpe de la un trimestru la altul.

În acest context, deşi sunt plătitori ai asigurărilor de sănătate pacienţii botoşăneni sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri o parte din tratamentul de care au nevoie.

Pacienţii se declară mulţumiţi de serviciile din spital

 

Creşterile salariale par să aibă totuşi efecte în rândul angajaţilor, cei mai mulţi dintre pacienţi declarându-se mulţumiţi de calitatea serviciilor medicale, potrivit unei situaţii realizate anul trecut. Satisfacţia pacienţilor referitor la atitudinea personalului se menţine la 85%. De asemenea, 73% dintre pacienţi au fost foarte mulţumiţi de calitatea lenjeriei în cadrul spitalului, iar 80% dintre aceştia s-au declarat mulţumiţi de curăţenia din spital. În cazul alimentaţiei oferite în spital, 72% din pacienţi s-au declarat mulţumiţi.

Bugetul pentru 2019 încă nu a fost aprobat

 

Pe anul 2018 bugetul aprobat al spitalului a fost de 236 milioane de lei, iar cheltuielile de personal aproape 190 de milioane de lei, adică peste 82%. În schimb, în acest an, Consiliul Judeţean încă nu a reuşit să stabilească bugetul unităţii, deşi se termină şi a patra lună din an, astfel că angajările sunt blocate, iar achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare se fac la limita minimă.

Unitatea sanitară este pe locul trei pe ţară ca număr de paturi, cu 1.538, după Spitalul Judeţean din Cluj, care are 1.764 de paturi, şi Spitalul Judeţean Târgovişte, care are 1.872 paturi.

Şi la numărul de angajaţi unitatea sanitară conduce detaşat în topul angajatorilor din judeţ, ca număr de personal, cu 2.105 salariaţi.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...