spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăReferendumul a trecut la limită la Botoşani

Referendumul a trecut la limită la Botoşani

Referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis a îndeplinit ambele condiţii pentru a fi validat, atât cvorumul de prezenţă, cât şi pragul de 25% voturi valide. La Botoşani, însă cea de a doua condiţie s-a îndeplinit cu emoţie, pentru că prezenţa scăzută, de doar 32%, şi numărul mare de voturi nule au făcut ca cea de a doua condiţie să fie îndeplinită la limită. Astfel, la Botoşani, la prima întrebare, cea referitoare la interzicerea graţierii şi amnistierii infracţiunilor de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate raportate la listele electorale permanente a fost de 29,8%, iar la cea de a doua de, referitoare la interzicerea modificării legislaţiei prin ordonanţe de urgenţă, au fost valabil exprimate 29,7% din voturi.

Astfel, putem spune că, în judeţ, încă prinde bine discursul reprezentanţilor PSD şi că foarte mulţi botoşăneni cauţionează infracţiunile, în special cele de corupţie.

 

Dimăcheniul, în top la voturi împotriva referendumului

 

Cele mai slabe rezultate ale referendumului au fost obţinute în comune conduse de primari PSD sau de către aliaţi ai acestora.

Este cazul comunei Dimăcheni, condusă de primarul social-democrat Ştefan Cojocaru. Fără vreun agent economic sau vreun kilometru de asfalt, comuna este abonată la bani publici, atât conducerea judeţului, cât şi cea a guvernului fiind foarte generoase cu administraţia locală de aici. Pe acest fond şi rezultatele la referendum sunt în ton cu voinţa PSD. Cu o prezenţă la referendum de numai 28%, una dintre cele mai mici din judeţ, Dimăcheniul a reacţionat „pozitiv” la chemarea liderilor PSD de a boicota referendumul. Mai mult, doar 60,9% dintre cei care au votat au avut opinii favorabile interzicerii amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie. Un procent foarte apropiat, 62,3%, din cei care au votat, s-a pronunţat şi pentru interzicerea ordonanţelor pe legile justiţiei.

Trebuie spus că la europarlamentare prezenţa a fost de 42,5%, iar PSD a obţinut aproape două-treimi din voturi.

 

Şi aliaţii au făcut campanie în interesul PSD

O situaţie similară se înregistrează şi în comuna Viişoara, condusă de primarul Dinu Moroşanu, PRU, partidul lui Sebastian Ghiţă. Aici, prezenţa la referendum a fost de 28,5%, dar doar 61,3% s-au pronunţat pentru interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie şi 65,9% pentru interzicerea ordonanţelor pe legile justiţiei.

De asemenea, la Păltiniş, comună condusă de vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Costel Romanescu, oamenii s-au arătat foarte toleranţi la corupţie. Astfel 62,7% au votat pentru interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie şi 63,1% pentru interzicerea ordonanţelor pe legile justiţiei. Şi în această comună au votat la referendum unu din cinci localnici trecuţi în listele electorale permanente.

 

Comunele senatorilor PSD nu se dezmint

Interesant este că în cele două comune natale ale senatorilor PSD, Coşula, respectiv Vlăsineşti, procentele de la referendum sunt asemănătoare. Astfel, în comuna Coşula, de unde se trage vicepreşedintele Senatului, Doina Federovici, două treimi din populaţia care a votat la referendum a pus ştampila pe „DA”. Procentele sunt similare şi în Vlăsineşti, comuna pe care a condus-o ani de zile ca primar, senatorul Lucian Trufin. La Coşula a votat la referendum un sfert din populaţie, iar la Vlăsineşti cu două procente mai mult.

 

Botoşaniul, în topul judeţelor favorabile infractorilor

Aceste rezultate se reflectă şi în scorul total înregistrat de judeţul Botoşani la nivel naţional. Cu 73,34% de voturi favorabile interzicerii amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie, Botoşaniul se clasează pe locul 2 la nivel naţional, după Teleormanul lui Liviu Dragnea (72,94%) şi în urma unor judeţe ca: Olt (73,76%), Mehedinţi (73,78%), Giurgiu (74,04%), Călăraşi (74,72%) sau Vaslui (74,92%).

La polul opus se regăseşte circumscripţia creată pentru cei care au votat în Diaspora cu 93,78% de voturi favorabile întrebării, urmată de Sectorul 6 (88,36%), Cluj (87,67%), Sectorul 3 (87,64%), Sectorul 1 (87,47%) şi Sibiu (87,25%).

Foarte mulţi botoşăneni au votat şi împotriva interzicerii ordonanţelor pe legile justiţiei. Astfel, doar 74% au fost favorabili acestei întrebări. La fel ca la prima întrebare de la referendum, Botoşaniul se află pe locul 2, după Teleorman (73,34%). După noi, s-au situat judeţele Olt (74,26%), Mehedinţi (74,42%), Giurgiu (74,58%), Călăraşi (75,27%) şi Vaslui (75,55%).

Şi această întrebare a adunat cele mai multe opinii favorabile în străinătate, 93,94%. Au urmat apoi circumscripțiile: Sectorul 6 (88,18%), Cluj (87,89%), Sectorul 3 (87,64%), Sibiu (87,56%) şi Sectorul 1 (87,34%).

„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” (tabel cu topul naţional)

„Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” (tabel cu topul naţional)

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...