spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăOlimpici naţionali cazaţi mai rău ca la puşcărie

Olimpici naţionali cazaţi mai rău ca la puşcărie

Elevi din întreaga ţară şi profesorii ce i-au însoţit au fost trataţi în cea mai mare bătaie de joc de către organizatorii unei competiţii naţionale de cercetare istorică. Cei de la Botoşani s-au întors acasă cu un premiu, dar se declară umiliţi de condiţiile insalubre de cazare şi masă, de batjocura încasată fără vreo vină.

Desfăşurat în perioada 24-29 iulie, la Turnu Măgurele, Teleorman, judeţul fostului preşedinte PSD Liviu Dragnea, concursul a avut şi participanţi din Botoşani, dascălii întorcându-se acasă cu totul revoltaţi de cum a fost organizat evenimentul. Cazarea s-a făcut în internatele liceelor „Sfântul Haralambie” şi „General David Praporgescu”, în paturi din care ieşeau arcurile şi tijele metalice şi, fiind şi infestate cu furnici, acestea semănau mai degrabă cu instrumente de tortură medievală. Băile descompletate fojgăiau de gândaci, apă la chiuvete era galbenă iar imaginile postate pe net par desprinse din pozele din era comunistă. Musafirii au găsit, însă, parcă în bătaie de joc, perdeluţe şi covoraşe de cauciuc la duşuri, ca să se vadă că cineva a încercat să îndulcească trista realitate.

„Căminul arată mult sub cuvântul dezastru. Baia pe hol nu ar fi o problemă dacă grupul sanitar nu ar fi o fermă de gândaci şi un focar de infecţie. Patul din care ies arcuri ar fi fost ok dacă nu s-ar fi plimbat furnicile în el. Cantina era ideală fără mucegai pe pereţii exteriori. Atât merită elevii şi profesorii care participă la naţională”, scrie pe pagina de socializare una dintre doamnele profesoare care a însoţit elevii.

Văzând „răsplata” statului român pentru munca elevilor calificaţi la etapa naţională a unui concurs, după luni întregi de muncă, profesorii au adresat o solicitare generală în mediul online pentru ca să scoatem împreună la lumină această situaţie deosebit de gravă pentru a nu fi supuşi şi alţi elevi la o asemenea umilinţă!”.

Cum cantina era în altă parte, iar zidurile mucegăite nu promiteau nimic bun, competitorii, elevi şi profesori, au preferat să golească rafturile din supermarketuri şi chiar să se cazeze la ce hoteluri au găsit prin preajmă.

„Totul părea a fi pentru ei o stare de normalitate. Erau resemnaţi, blazaţi, senini. O bună parte a delegaţiilor au plecat la hotel. Elevii şi profesorii au mâncat în oraş, au luat cu asalt farmaciile pentru diverse probleme. Asta e partea bună a lucrurilor pentru organizatori – a crescut bugetul local! Oare această situaţie nu reflectă starea societăţii actuale, la nivel naţional, nu numai din învăţământ?!”, se întreabă retoric o profesoară din Botoşani.

Nici la 48 de ore de la publicarea condiţiilor din concurs oficialii din Teleorman sau din Bucureşti nu au avut vreo reacţie. Ba mai mult, asupra unuia dintre elevii care a publicat fotografiile s-au făcut presiuni să le scoată din mediul online. „Nici până acum nu şi-a cerut nimeni iertare pentru că au fost umiliţi elevii calificaţi la un concurs naţional! Pe voi, cei care aţi citit acest mesaj, eu nu pot decât să vă rog să scoatem la lumină aceste informaţii deosebit de grave! În voi îmi pun speranţa, altfel mă lupt cu morile de vânt…”, scrie elevul pe pagina de socializare.

De la Botoşani a participat la competiţie o elevă de la Colegiul „A.T.Laurian”. Alexandra Ciotir, în ciuda tuturor condiţiilor de organizare, şi-a susţinut lucrarea ştiinţifică până la capăt şi a obţinut premiul al III-lea.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...