spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăPrima PaginăProfesoară judecată pentru bani nemunciţi

Profesoară judecată pentru bani nemunciţi

Trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani sub acuzaţiile de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce ar fi falsificat registrele cu orele susţinute pentru a încasa bani pentru nişte ore de logopedie neefectuate, Cătălina Hodan, fostul inspector şcolar pentru învăţământul special, continuă să se lupte în instanţă sperând să obţină anularea deciziei de sancţionare. Astfel, după ce Tribunalul Botoşani a menţinut decizia Consiliului de Administraţie a şcolii prin care a fost sancţionată cu „avertisment”, Cătălina Hodan a formulat apel, dosarul urmând să fie analizat şi de magistraţii Curţii de Apel Suceava.

În fapt, Cătălina Hodan susţine că cei care au anchetat-o nu aveau niciun drept întrucât în perioada respectivă ea era inspector şcolar, iar în situaţia dată ea cazul ar fi trebuit analizat de Consiliul de disciplină din cadrul Ministerului Educaţiei.

 

Nereguli sesizate de părinţi

 

Situaţia revoltătoare a ieşit la iveală în toamna anului trecut când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la Şcoala specială „Sfântul Stelian” şcoală pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva.

Bulversată, mama fetei a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, acuzând că fiica ei, cu probleme grave de sănătate, a fost privată de aceste ore, iar cineva a încasat un salariu necuvenit, profitând de pe urma handicapului fetiţei. Ba mai mult, femeia a depus o sumedenie de documente prin care a arătat că în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive la domiciliu, fetiţa ei era internată în spital.

În urma sesizării, conducerea Şcolii speciale „Sfântul Stelian” a dispus efectuarea unei anchete, care a confirmat aspectele, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului.

Mai mult, în urma anchetei penale, Cătălina Hodan a fost trimisă în judecată. În urma scandalului, ea şi-a dat demisia din funcţia de inspector şi a revenit la catedră ca profesor.

Ore fictive pe timpul concediului medical

 

Cert este că în urma verificărilor efectuate în cadrul Şcolii speciale „Sfântul Stelian” au mai fost descoperite şi alte aspecte. Astfel, Cătălina Hodan ar fi solicitat plata unor ore fictive şi în perioada în care figura în concediu medical la Inspectoratul Şcolar, conducerea şcolii nefiind anunţată despre existenţa acelor concedii medicale. Ba mai mult, grilele de evaluare ale elevei, programul terapeutic elaborat pentru anii 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, precum şi planificările anuale nu aveau număr de înregistrare şi nici viza responsabilului de comisie metodică şi a directorului şcolii, aşa cum prevede procedura.

În plus, secretara şcolii a arătat că doar Cătălina Hodan nu ar fi înţeles să respecte aceste norme, deşi a insistat de nenumărate ori pentru prezentarea tuturor documentelor, în timp ce toţi ceilalţi profesori care predau ore în acelaşi regim s-au conformat procedurilor legale.

Totodată, aşa cum reiese din documentele anexate la dosarul de cercetare, nu există fişe de lucru pentru toate orele de terapie susţinute de Cătălina Hodan în ultimii ani, iar o parte dintre cele existente erau completate greşit, aceasta neştiind nici măcar în ce clasă era eleva.

Interesant este că în cadrul Comisiei de disciplină a Inspectoratului Şcolar, Cătălina Hodan ar fi recunoscut că a făcut doar 50% din ore în cei trei ani, a recunoscut că a depus cereri prin care solicita plata orelor, încasând bani pentru munca neprestată şi a recunoscut semnăturile de pe cererile de plată ca fiind ale sale, dar a ocolit să răspundă la întrebarea dacă a fost la domiciliul elevei în ultimii trei ani şcolari.

Dincolo de toate aceste aspecte, conform principiilor de drept, Cătălina Hodan va beneficia de prezumţia de nevinovăţie, până la pronunţarea unei eventuale sentinţe definitive de condamnare.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
24.3 °
22.2 °
49 %
2.6kmh
100 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...