vineri, mai 10, 2024
AcasăPrima PaginăNoul Cod Rutier vine cu amenzi drastice pentru şoferii indisciplinaţi (video)

Noul Cod Rutier vine cu amenzi drastice pentru şoferii indisciplinaţi (video)

La sfârşitul acestei săptămâni intră în vigoare noile prevederi ale Codului Rutier cu sancţiuni drastice pentru cei care încalcă legea. Una din noile sancţiuni care va fi aplicată începând de astăzi este legată de folosirea telefonului mobil de către şofer în timpul mersului. Peste 400 de șoferi au fost prinși vorbind la telefon, în timp ce conduceau, pe drumurile din județul Botoșani. Potrivit șefului Serviciului Poliției Rutiere Botoșani, Teodor Orhei, de la începutul anului au fost 404 contravenții în acest sens. „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, anunță Teodor Orhei, ceea ce înseamnă că nici bicicliștii nu au voie să circule vorbind la telefon.

Practic, de sâmbătă, persoanele care folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive care pot face înregistrări foto sau video atunci când conduc vehicule vor risca amenzi de peste 1.000 de lei, potrivit unui act normativ oficializat în vară. Totuși, conducătorii de vehicule nu riscă amendarea atunci când staționează și folosesc telefonul mobil, ci doar atunci când vehiculul se află în mișcare.

După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, document adoptat în august de către Executiv și care va intra în vigoare sâmbătă, toți conducătorii de vehicule vor fi sancționați dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc. Totuși, aceștia nu vor primi amendă dacă sunt prinși că butonează telefonul atunci când vehiculul staționează.

Așadar, de azi, 12 octombrie, conducătorii vehiculelor pentru care este necesară deținerea unui permis auto, dar și conducătorii celor pentru care nu este necesar un permis de conducere vor primi amenzi dacă folosesc telefonul mobil sau alt aparat ce permite înregistrarea foto/video. Cu toate acestea, amenzile nu se vor aplica în cazul vehiculelor ce nu se deplasează. Pentru a nu exista dubii, constatările poliţiştilor vor fi însoţite de imagini foto sau video. „Constatările la aceste abateri vor fi efectuate cu mijloace tehnice omologate, adică vor fi filmate. Pentru a fi probate eficient. Vom insista pe filmarea acestora. Avem aparate, ne-am dotat cu aparate foto. Avem camere de filmat din dotarea IPJ, aparatura radar, pe care o să le utilizăm pentru constatarea acestor abateri”, a precizat comisar șef Teodor Orhei, șeful Biroului Rutier Botoșani.

 

Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care utilizează telefonul mobil, de exemplu, la semafor sau atunci când sunt opriți. De fapt, în ordonanță se precizează clar când pot fi amendați conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil. Mai exact, în textul actului normativ se precizează că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor “aflate în mișcare”.

După ce măsurile conținute de OG nr. 11/2019 se vor aplica, conducătorii vehiculelor pentru care este nevoie de un permis auto care folosesc telefonul mobil atunci când conduc vor risca amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, în timp ce conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar un permis de conducere vor putea primi amenzi mai mari, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Codul Rutier a fost înăsprit în ședința de Guvern din 12 august, iar aplicarea măsurilor se face la 60 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial, deci din 12 octombrie polițiștii rutieri vor aplica noile sancțiuni.

Potrivit noilor reguli de circulație, șoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc. Sancţiunea este maximum 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, însă cei prinși ar putea rămâne și fără permis de conducere.

Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.8 ° C
17.2 °
14.4 °
48 %
2.4kmh
21 %
vin
14 °
sâm
19 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Analizând toate trăsăturile și caracteristicile cu care oamenii au fost înzestrați de către Divinitate, constatăm lesne o corespondență clară cu lumea animalelor în ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...