spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăLupta împotriva coronavirusului coboară în stradă

Lupta împotriva coronavirusului coboară în stradă

Măsurile instituite de autorităţi în încercarea de a limita riscul de răspândire a infecţiei cu Coronavirus coboară în stradă. Începând de astăzi, poliţiştii, dar şi celelalte forţe de ordine vor patrula prin municipiul Botoşani, dar şi în celelalte localităţi ale judeţului, pentru a verifica modul în care sunt respectate recomandările şi restricţiile privind circulaţia persoanelor, măsuri introduse prin Ordonanţa Militară nr. 2. Astfel, potrivit deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în intervalul orar 6 – 22, se recomandă ca circulaţia persoanelor să se efectueze numai în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri strict necesare familiei sau animalelor de companie, ori pentru desfăşurarea activităţii profesionale, pentru îngrijiri medicale, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în caz de deces al unui membru de familie. Deplasările trebuie să fie scurte, evitându-se pe cât posibil contactul cu alte persoane, respectându-se şi distanţa de siguranţă dintre persoane de cel puţin doi metri. De asemenea trebuie evitată formarea unor grupuri mai mari de trei persoane care nu locuiesc împreună.

Circulaţie restricţionată pe parcursul nopţii

În schimb, pe timpul nopţii (n.r. – în intervalul orar 22 – 6), circulaţia va fi restricţionată. Astfel, cei care se vor deplasa după ora 22  vor trebui să aibă asupra lor legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere completată în prealabil şi care să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Potrivit poliţiştilor, declaraţia pe propria răspundere poate fi scrisă şi de mână, cu respectarea tuturor datelor din modelul declaraţiei, care poate fi vizualizat şi descărcat de pe internet https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/MODEL-Declaratie-pe-proprie-raspundere.pdf

În schimb, declaraţia va trebui să fie permanent în posesia persoanei care se deplasează, împreună cu documentul de identitate, şi va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale, dacă se intersectează cu o patrulă a forţelor de ordine. Oamenii trebuie să ştie că poliţiştii, jandarmii sau poliţiştii locali au dreptul să fotografieze documentele cu pricina (n.r. – declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate) astfel încât datele să poată fi verificate pentru veridicitatea informaţiilor.

Cei care vor fi găsiţi pe străzi fără actul de identitate şi fără declaraţia pe proprie răspundere riscă amenzi între 100 şi 5.000 de lei.

„Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră”

În acest sens, pentru a-i atenţiona pe botoşăneni cu privire la noile reglementări, poliţiştii au început să patruleze încă ieri pe străzile municipiului sfătuindu-i pe oameni să sisteze cât mai mult deplasările.

„Staţi în casă! Ieşiţi din locuinţă numai pentru a merge la serviciu sau pentru urgenţe! Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră!”, au fost mesajele poliţiştilor transmise prin intermediul staţiilor de pe maşinile de intervenţie.

La fel se va întâmpla şi pe timpul zilelor viitoare, forţele de ordine încercând să-i facă pe oameni să înţeleagă importanţa respectării acestor norme de siguranţă.

Patrule de poliţişti suplimentate

Pentru a ţine situaţia sub control, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) a dispus suplimentarea patrulelor de ordine şi siguranţă publică, acţiunile de patrulare urmând să se facă şi în sistem integrat, cu sprijinul poliţiştilor locali, a jandarmilor, dar şi a poliţiştilor de frontieră în localităţile din zona graniţei. În acest sens, Poliţia Locală a trecut în subordinea operaţională a IPJ şi a fost modificat şi dispozitivul de siguranţă publică. Dacă înainte în municipiul Botoşani se acţiona în trei schimburi, acum serviciul de patrulare a fost extins la 12 ore. Astfel, poliţiştii care se vor afla ziua pe străzi vor lucra câte 12 ore continuu, urmând să beneficieze mai apoi de un timp de odihnă de 24 de ore, iar cei care vor patrula noaptea vor beneficia de un timp de odihnă de 48 de ore. „Suntem prezenţi în teren pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii. Reamintim tuturor cetăţenilor că nerespectarea legislaţiei în vigoare atrage sancţiuni şi, foarte important, necunoaşterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale cu privire la măsurile dispuse în contextul stării de urgenţă”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Restricţiile au fost anunţate încă de sâmbătă seară, de ministrul de Interne Marcel Vela, în contextul măsurilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru limitarea riscului de răspândire a infecţiei cu Coronavirus.

Verificările în trafic au început încă de noaptea trecută (n.r. – 23 spre 24 martie a.c.), când zeci de echipaje de polițiști, jandarmi și polițiști locali au împânzit orașul. Echipați cu măști de protecție și cu mănuși, cei din patrule au început lupta cu inamicul invizibil. Patrulările au avut loc și pe străzile mărginașe, prin cartierele de la periferia municipiului, dar și prin centrul civic al orașului, echipajele avertizând populația să rămână în case, iar deplasările din timpul zilei să se facă numai în situații extreme.

Dacă pietonii aproape că au lipsit, în schimb mai mulți șoferi au fost surprinși în trafic și trași pe dreapta. Pe Calea Națională, undeva în apropierea Bibliotecii Județene, mai multe echipaje de Poliție Rutieră, dar și de la Serviciul de Acțiuni Speciale și Inspectoratul de Jandarmi Județean au organizat un filtru, ocazie cu care aproape toți șoferii care au trecut prin zonă au fost opriți și atenționați asupra noilor reglementări. Majoritatea au susținut că vin de la serviciu și se îndreaptă spre casă, însă în proporție covârșitoare cei chestionați nu au avut declarația pe proprie răspundere și nici declarații de la angajatori. În schimb, ei au scăpat doar cu o atenționare, mai ales că au făcut dovada că locuiesc în zonă și că sunt în tranzit de la serviciu, documentele care i-au scăpat fiind cartea de identitate și legitimația de serviciu.

Cel mai ghinionist a fost șoferul unui autoturism care a fost amendat pe loc întrucât nu avea niciun fel de document la el. Că nu este de glumit, au dovedit-o tot polițiștii rutieri, care au oprit un microbuz de călători aflat pe rută. Cei din echipajul de poliție l-au atenționat pe șofer să se conformeze, atât în ceea ce privește documentele obligatorii, cât și echipamentul de protecție, întrucât cel de la volan nu avea nici mască și nici mănuși. La fel, polițiștii i-au atenționat inclusiv pe călători să evite deplasările.

Fiind prima noapte de la introducerea restricțiilor, polițiștii le-au oferit unor botoșăneni inclusiv modele ale declarațiilor pe proprie răspundere și adeverințe de la angajatori, pe care cei în cauză ar fi trebui să le completeze și să le poarte permanent asupra lor atunci când se deplasează prin oraș, după ora 22.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...