Focar de infecţie în centrul oraşului

♦ O bătrână din Botoşani care şi-a umplut apartamentul cu deşeuri este obligată de judecători să le permită autorităţilor să facă ordine

0
Legea este foarte complicată în privinţa locatarilor-problemă, dar au fost cazuri de botoşăneni care au ajuns la psihiatrie după ce şi-au pus în pericol vecinii

Situaţie neobişnuită în municipiul Botoşani, unde locatarii unui bloc din centrul oraşului şi reprezentanţii Asociaţiei de proprietari au trebuit să ceară ajutorul autorităţilor pentru igienizarea unei locuinţe. Ba mai mult, în disperare de cauză, oamenii s-au adresat instanţei de judecată cu o cerere de ordonanţă preşedinţială, proprietara locuinţei cu pricina, o femeie în vârstă de aproximativ 80 de ani, fiind obligată să-şi igienizeze apartamentul.

Ba mai mult, octogenara a fost somată să respecte normele de igienă. „Obligă pârâta să respecte normele de igienă şi sănătate publică şi să procedeze la evacuarea de îndată a deşeurilor menajere din apartament şi la igienizarea acestuia”, se arată în decizia magistraţilor.

Pronunţată la sfârşitul lunii aprilie, sentinţa a rămas definitivă şi este executorie, iar în baza ei reprezentanţii Asociaţiei de proprietari vor cere sprijinul autorităţilor.

Apartament umplut cu mormane de gunoaie

Femeia, A.R., locuieşte la parterul unui bloc situat chiar în centrul oraşului, iar de câţiva ani obişnuieşte să adune de la containerele de gunoi resturi alimentare, textile, cartoane, plastic pe care le depozitează în casă. Primăvara aceasta, din cauza modificărilor făcute în locuinţă, în instalaţia de apă şi canalizare a blocului a survenit o avarie aşa că vecinii au cerut ajutorul asociaţiei de proprietari. Doar că instalatorul care a venit să remedieze defecţiunea nu a putut rămâne în apartament decât câteva minute din cauza mirosului insuportabil.

Ba mai mult, pentru a ajunge la avarie, acesta a călcat pe o prelată aşezată peste 20-30 de centimetri de gunoi aflat pe toată suprafaţa camerei.

Rezolvare imposibilă pe cale amiabilă

Petrică Butnaru, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 1, spune că situaţia este veche, de prin 2016, însă rezolvarea pe cale amiabilă nu a fost posibilă. Toţi salariaţii Asociaţiei şi o parte dintre colegii din cultul religios din care face parte femeia s-au oferit să o ajute, dar bătrâna nu a fost de acord.

În urmă cu ceva timp, femeia le-a permis colegilor din cultul religios din care face parte să scoată din apartamentul său opt containere de gunoi, urmând ca acţiunea să continue, doar că femeia a cărat înapoi, împreună cu oamenii străzii, gunoiul abia scos din locuinţă.

„Problema a fost adusă la cunoştinţa tuturor autorităţilor, de la Poliţia Locală, Poliţia municipiului Botoşani, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu, iar în luna martie ne-am adresat inclusiv Instituţiei Prefectului, dar femeia nu a respectat niciun termen dat de instituţiile abilitate ale statului”, a explicat Petrică Butnaru, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 1.

De altfel, în septembrie 2018, A.R. a fost amendată de Poliţia locală întrucât nu a luat măsuri pentru igienizarea locuinţei, transformând apartamentul într-un focar de infecţie.

„Bătrâna are o fiică şi am discutat inclusiv cu aceasta în încercarea de a găsi o soluţie, însă nici fiica dumneaei nu a reuşit să o convingă să igienizeze locuinţa”, a adăugat Petrică Butnaru.

Acum, cu ordonanţa preşedinţială de la Judecătoria Botoşani cei de la Asociaţia proprietarilor nr. 1 urmează să ceară o nouă intervenţie a autorităţilor întrucât personalul asociaţiei nu are nici echipamentele de protecţie şi nici utilajele necesare pentru a face curat în apartamentul cu pricina.

 

 

 

 

+30 -8
se încarcă...