spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăGropar confirmat cu Covid19 la Botoşani

Gropar confirmat cu Covid19 la Botoşani

♦ În timp ce la nivel naţional a fost înregistrat un record negativ de noi îmbolnăviri, la Botoşani au fost depistat doar trei cazuri noi de Covid19

România continuă să îşi depăşească propriile recorduri negative, după ce, pentru a doua zi la rând, a înregistrat cea mai mare creştere de cazuri covid noi în 24 de ore. Astfel, ieri, au fost anunţate 614 noi cazuri de îmbolnăviri, cea mai mare cifră înregistrată de la debutul pandemiei. Recordul precedent a fost înregistrat cu doar o zi în urmă, când au fost 555 de noi îmbolnăviri.

Un fapt ce trebuie menţionat este acela că în zilele care au doborât recordurile de cazuri pozitive, România a făcut şi cele mai multe teste. Astfel ieri au fost 13.179 de teste, iar miercuri 13.147 de teste, în comparaţie cu media de 10.000 din ultima perioadă.

 

Număr constant de cazuri la Botoşani

 

În acest timp, din fericire, judeţul Botoşani continuă să înregistreze un număr mic de cazuri, astfel că este foarte posibil ca în acest weekend să mai cadă un loc în clasamentul naţional. Astfel, Botoşaniul a raportat doar trei cazuri noi în ultimele 24 de ore, totalul la zi ajungând la 1.063, ceea ce ne plasează pe locul şapte la nivel naţional, cu doar câteva cazuri peste Iaşi. Din totalul de cazuri confirmate la Botoşani 78 de persoane au decedat, iar 773 s-au vindecat.

Unul dintre cele trei cazuri confirmate este al unui bărbat de 56 de ani, din Botoşani, care este gropar de meserie. Acesta a prezentat simptome specifice Covid19, astfel că a ajuns la spital, unde a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul a fost internat, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani începând o anchetă epidemiologică pentru a stabili care au fost contacţii acestuia şi dacă mai sunt şi persoane, din afara familiei, care ar trebui izolate la domiciliu.

Dacă la finalul stării de urgenţă, când a fost schimbată conducerea DSP, Botoşaniul era aproape de locul trei în România, în prezent a ajuns pe locul al şaptelea, cu 1.063 de cazuri confirmate, creşterea fiind una constantă, de sub 10 cazuri zilnic, în timp ce judeţe precum Galaţi, Vrancea, Argeş sau Braşov au avut creşteri foarte mari, iar Iaşi sau Neamţ au şi ele creşteri semnificative în ultimele zile.

Există însă şi două judeţe care n-au raportat niciun caz ieri. Este vorba despre Tulcea, care a rămas cu 192 de cazuri, şi despre Sălaj, cu 121 de cazuri. La polul opus se situează municipiul Bucureşti, cu 73 de cazuri noi anunţate în ultimele 24 de ore. De asemenea, în România sunt două judeţe unde numărul bolnavilor nu a depăşit 100. Astfel, în judeţul Satu Mare s-au înregistrat până în prezent doar 82 de cazuri de infectări cu coronavirus, în timp ce în Vâlcea numărul cazurilor este de 94.

 

12 cadre medicale sunt încă infectate la Botoşani

 

La ora actuală 12 cadre medicale din judeţul Botoşani reprezintă cazuri active de COVID-19. “Datele centralizate de instituția noastră arată că din totalul celor 291 de cadre medicale care au contactat coronavirusul, de la începutul epidemiei, s-au vindecat 279, iar 12 dintre ele încă au boala”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Doi sunt medici, printre care medicul cardiolog transferat miercuri la Bucureşti şi şefa Secţiei de boli infecţioase – adulţi. Acestora li se adaugă şapte asistenţi medicali, un infirmier, un îngrijitor şi un angajat personal auxiliar.

Dintre asistenţii cu Covid-19 patru sunt de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, doi de la Spitalul Municipal Dorohoi şi unul de la Spitalul de pneumoftiziologie.

 

Spital infectat de la primul pacient

 

Spitalul Judeţean s-a infectat încă de la primul pacient confirmat cu Covid19, care ulterior a decedat. Femeia, în vârstă de 27 de ani, din Cândeşti, considerată a fi „pacientul zero” a ajuns la spital pe 21 martie, şi a fost confirmată cu Covid19, după aproape trei zile de la internare, timp în care a fost plimbată pe mai multe secţii ale spitalului. Femeia ar fi luat virusul după ce a participat la înmormântarea mamei sale, unde ar fi fost şi mai multe rude venite din străinătate.

La aceeaşi înmormântare la care a fost tânăra a luat parte şi un văr de-al său, de 19 ani, care a fost şi el diagnosticat cu Covid19.

După acest caz 49 de cadre medicale şi nemedicale au fost testate şi trimise acasă în izolare.

Ulterior s-a descoperit însă că la aceeaşi înmormântare la care a participat tânăra a fost şi o asistentă din cadrul Spitalului Judeţean, dar care a ascuns acest lucru. Femeia a fost ulterior diagnosticată cu Covid19 şi şi-a îmbolnăvit cel puţin o colegă. Aceasta s-a ales cu un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La un moment dat, Botoşaniul ocupa primul loc la nivel naţional în privinţa numărului de cadre medicale infectate în raport cu numărul total de îmbolnăviri, iar Spitalul Judeţean devenise un adevărat focar de infecţie. După ce secţiile au început să cadă rând pe rând, unitatea sanitară a fost transformat în Spital Covid, şi, aproape două luni, a tratat exclusiv pacienţi diagnosticaţi cu Covid19, iar botoşănenii cu alte afecţiuni erau trataţi la Spitalul din Dorohoi.

La finalul lunii mai, după ce au fost implementate mai multe măsuri stricte, cea mai mare unitate sanitară din judeţ a fost redeschisă şi pentru alte categorii de pacienţi.

 

Peste 30.000 de cazuri de îmbolnăvire la nivel naţional

 

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate SARS-CoV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienţi vindecaţi şi 1.605 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.

Până ieri, 1.834 persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat.

Până ieri, la nivel naţional, au fost prelucrate 809.663 de teste.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...