spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăSpitale îngenuncheate de catastrofa Covid (video)

Spitale îngenuncheate de catastrofa Covid (video)

♦ Covid aduce spitalele botoşănene în pragul colapsului, pentru că bolnavii aşteaptă zile întregi pentru internare, se moare pe capete în Urgenţe şi oxigenul nu mai ajunge

Bolnavii botoşăneni de Covid-19 primesc oxigen cu porţia în unele spitale, alţii mor în Urgenţe, unde aşteptarea eliberării unui pat a ajuns şi la 72 de ore (trei zile) pentru unele cazuri, secţiile sunt arhipline şi medicii cer ajutor disperat, dar nu vine de nicăieri. Ca ultimă soluţie, conducerea celui mai mare spital din judeţ cere intervenţia mai energică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Prefecturii, fără a se mai menaja alţi medici sau alte spitale din judeţ.

Directorul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoşani, Gabriela Varzari, a tras un puternic semnal de alarmă ieri, când a acuzat existenţa unei crize acute de oxigen de uz medical, în condiţiile în care unitatea sa nu a reuşit reîncărcarea tuburilor folosite pentru tratarea pacienţilor cu Covid.

„Firma cu care avem contract pentru oxigen nu mai are oxigen. Noi am încercat şi în ţară, în judeţele din Moldova, să încărcăm tuburile noastre. Este o penurie totală de oxigen în toată ţara şi mai ales aici la noi. Avem pacienţi care sunt pe două surse, concentratoare şi tuburi de oxigen, care nu au cum să trăiască dacă nu au acest oxigen”, a afirmat Gabriela Varzari, directorul Spitalului de Recuperare.

Prioritate la oxigen care nu există

Prefectul Dan Nechifor a susţinut că, pe fondul problemelor sesizate de unităţile medicale din Botoşani, a fost emis unui ordin de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, potrivit căruia „producătorii de oxigen iau măsuri pentru prioritizarea livrărilor de oxigen lichid pentru spitale şi alte unităţi medicale”.

Doar că managerul Spitalului de Recuperare i-a explicat acestuia că realitatea este cu totul alta, faţă de cea pe care o ştiu şefii din birouri de la Bucureşti. „Firma a spus că ne dă oxigen fără probleme, că avem prioritate, dar nu au de unde. Ei nu au oxigen, nu că nu vor să ne dea”, a explicat Gabriela Varzari.

Probleme şi la Dorohoi

Problema este şi la Spitalul Dorohoi, unde managerul a încercat să aducă o nouă staţie de oxigen, pentru a putea face faţă cerinţelor tot mai mari.

„Faţă de perioade de dinainte de pandemie, consumul de oxigen al spitalului a crescut cu 5-600%. Dar şi faţă de valul 3 a crescut cu 200%. Este o nevoie mult mai mare la bolnavi, sunt mult mai gravi. Ni s-a spus de către o firmă că ar dura o lună pentru a se monta o staţie de capacitate dublă de oxigen şi am solicitat măcar încă o staţie de aceeaşi capacitate, să funcţioneze în tandem”, a spus medicul Valerian Andrieş, managerul Spitalului Dorohoi.

Singura unitate care are probleme mai mici în această privinţă este Spitalul Judeţean, unde există o staţie de oxigen de mare capacitate. Dar şi aici consumul este enorm, în comparaţie cu perioadele trecute din pandemie. Astfel, dacă anul trecut consumul mediu de oxigen, în pandemie, era de 19.000 de metri cubi lunar, în ultimele două luni s-au consumat nu mai puţin de 120.000 de metri cubi, de peste şase ori mai mult.

Ceilalţi bolnavi riscă să nu mai poată fi trataţi

Cu sau fără oxigen, locurile din spitale sunt epuizate. Directorul medical al Spitalului Județean, Radu Laurian, a declarat, ieri, că spitalul a ajuns la limită în ce privește locurile pentru internarea bolnavilor Covid și spune că această unitate sanitară, care trebuie să trateze și celelalte afecțiuni urgente, nu trebuie transformată într-un spital 100% Covid.

Medicul a tras un semnal de alarmă și spune că tot mai multe secții au fost transformate în secții Covid, în timp ce ceilalți bolnavi grav, cei cu probleme cardiace, neurologice sau accidentații riscă să nu mai poată fi tratați.

„O să transformăm județul acesta într-un județ Covid 100%. Dacă se continuă în direcția asta, acolo se va ajunge. Cine face un infarct, cine face un accident vascular, cine face un accident de muncă, de circulație, orice urgență majoră este posibil să ajungă în ATI. Ori ATI este într-un sigur loc: la Spitalul Județean.

Nu trebuie transformat acest spital într-un spital Covid exclusiv 100%, pentru că ceilalți pacienți care au alte boli nu au nicio șansă. Am redus locurile de non-Covid la secțiile esențiale. Avem 278 de locuri de Covid confirmate și o să mai avem de mâine încă 21 de locuri la Infecțioase. Este maxim. Este ultima redută. Spitalul Județean nu mai poate să trateze cazuri de Covid nici într-o locație, nici la Săveni și nici la Darabani, pentru că nu există dotare, nu există oxigen. Trebuie să ne înțelegeți foarte clar: limita noastră este maximă”, a spus Radu Laurian.

„Se moare pe capete”

Medicul chirurg Iulian Preda, de la Spitalul Județean, care coordonează măsurile anti Covid în spitalele din Botoșani, a avut o poziție tranșantă în ce privește situația Covid din județ. Acesta a declarat că spitalul este la limita de avarie, iar decesele sunt tot mai multe, pentru că nu se mai poate face faţă.

„Acum este o filozofie simplă: se moare pe capete. Scapă cine poate și este filozofia primul plecat, ultimul venit. Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească și mai ales despre medicina din Botoșani acum. Am cerut anul trecut, după tot prin ce am trecut și eu, vaccinarea obligatorie. Toată lumea a făcut mișto de povestea asta. Deci eu nu am spus că vaccinarea este un tratament, dar este o soluție în bătălia cu această boală blestemată. Și poate nu se realizează: noi trăim acum un război biologic. Dacă nu vom colabora drept și loial între noi, o să se ducă dracului tot sistemul și o să se moară pe capete”, a spus medicul primar chirurg Iulian Preda.

„Sunt secții arhipline”

Personalul medical este insuficient pentru a face față valului de pacienți, iar pandemia a agravat situația la UPU Botoșani. „Aseară în Urgențe erau bolnavi care așteptau de mai bine de 24 de ore un loc într-o secție. Sunt secții arhipline. 35-40 de bolnavi stau în cort, în containere, într-o secție UPU care e în reabilitare, care nu are circuite, care nu are spații”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Medicul șef al UPU Botoșani, Ramona Guraliuc, a dezvăluit că s-a doborât din nefericire un nedorit record al timpilor de așteptare. „Dacă data trecută am venit la ședință și m-am plâns că pacienții au stat 24 de ore, acum vin și vă spun că stau câte trei zile în Urgențe. Nu știu și nu sunt în măsură să vă spun care sunt circuitele interne ale spitalelor, când ar trebui să fie externați pacienții și ce decizie ar trebui să luăm și vizavi de acest aspect pentru că dacă ar trebui să-i internăm pe toți cei care se prezintă în Serviciul de Urgență care sunt testați și care sunt pozitivi nu putem să ne permitem acest lucru. Și atunci poate ar trebui să ne gândim și la o monitorizare la domiciliu și să avem o colaborare cu medicii de familie foarte strânsă”, a spus medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoșani.

Mai rău ca pe front

Ca o pecete a dezastrului, sediul UPU se află în plin proces de reabilitare în plină pandemie, iar unitatea s-a mutat în containere protejate de un uriaș cort închiriat. Lipsa spaţiilor, a circuitelor, lipsa distanţării între bolnavi fac ca în Urgenţe, poarta de intrare în Spitalul Judeţean, să fie mai rău ca pe front. Iar un exemplu macabru, ieri după-amiază, un pacient de 67 de ani, cu Covid, a decedat în UPU.

În lipsa unor paturi libere, pacienții sunt rugați să aștepte pe holuri, în containere sau chiar în mașină, alături de aparținători. Cadrele medicale recurg la improvizarea unor locuri pe secții, însă modificările nu sunt suficiente pentru rularea optimă a pacienților, întrucât personalul este insuficient.

„Lumea vorbește foarte mult de paturi. Paturile sunt o mizerie. Ideea este că dacă n-ai personal care să se ocupe de aceste paturi, degeaba le ai. E o aberație, nu avem oameni”, tranșează Iulian Preda.

Medici acuzaţi că nu primesc pacienţi, în timp ce oamenii mor în UPU

Reprezentanţii SJU sunt, însă, nemulţumiţi de faptul că spitalele suport abia acum mai deschid secţii pentru bolnavii Covid, în timp ce la Urgenţe pacienţii aşteaptă cu zilele. Aşa se face că la Spitalul TBC au fost ieri suplimentate încă 30 de paturi, deşi criza de locuri este dezbătută de ceva timp.

O parte din medicii Spitalului Judeţean acuză faptul că o serie de colegi din spitalele suport externează greu unii pacienţi pentru că au forme uşoare, pentru a nu se încărca pe secţie cu pacienţi în stare gravă. Situaţia este oarecum recunoscută şi de directorul DSP Botoşani.

„Am ajuns să mă rog personal, ca medic de gardă, să îmi primească bolnavul, cu pat din UPU, dar să îl primească într-un salon. Pentru că este mai bine să stea într-un salon cu un pacient Covid pozitiv, decât să stea în Urgențe lângă alți 2-3-5 care sunt cu politraumă, infarct, embolie, pentru că nu sunt spații. Am o rugăminte și trebuie să existe colaborare și colegialitate.

Nu trebuie nimeni să se roage de cineva că face un favor personal de a primi un bolnav pe secție, chiar dacă bolnavul în momentul respectiv nu se pretează la un spital suport trei. El poate fi primit pe secție, dacă se agravează, spitalul județean să-l reprimească. Nu este normal să rămână pe UPU, să fie preluați. Secțiile de suspecți sunt pline de pacienți pozitivi, motiv pentru care testarea nici nu se mai face pe o zonă tampon, pentru că nu mai există, avem doar pacienți pozitivi, care nu au încăput în zona Covid”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Apel către medicii de familie

Într-un apel disperat, managerul SJU a apelat la medicii de familie să vină în spital pentru a ajuta la trierea şi tratarea bolnavilor Covid.

„Medicii de familie care au mai puțini pacienți să vină la Spitalul Județean să-și suplimenteze activitatea. Poate sunt medici de familie care doresc să-și suplimenteze partea de venituri și vor să facă gărzi în Spitalul Județean”, a spus managerul Doina Caba.

Autoritățile sanitare iau în calcul ca medicii de familie din unele centre de permanență să vină în sprijinul medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe, însă se lovesc de legislaţia greoaie, dar şi de lipsa de interes a medicilor de familie.

O altă problemă semnalată de medici este insuficiența oamenilor competenți să trateze bolnavi. „Botoșaniul este celebru pentru trei, patru școli de postliceale. Unde dracu sunt creațiile acestor școli? Și când vin aici se uită ca mâța-n calendar, nu știu ce e aia o seringă, să tragă o pereche de mănuși pe mână. Suntem disperați, acesta este marele adevăr”, a spus chirurgul Iulian Preda.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...