spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăTribut tragic în valul patru al pandemiei

Tribut tragic în valul patru al pandemiei

♦ 335 de botoşăneni au murit în cele mai grele luni de la debutul pandemiei, intervalul 15 octombrie-14 noiembrie fiind cel mai sumbru.

Botoşaniul a trecut în această toamnă prin cea mai neagră perioadă de la debutul pandemiei. Asta deoarece cel de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19 a adus cel mai mare număr de îmbolnăviri, dar şi de decese. Astfel, în perioada 15 octombrie-14 noiembrie 2021 au fost înregistrate cele mai multe decese într-o lună, de la începutul pandemiei. Deşi numărul îmbolnăvirilor a scăzut uşor faţă de perioada de vârf, numărul cazurilor foarte grave a continuat să fie ridicat, ceea ce a însemnat că şi mai mulţi botoşăneni au pierdut lupta cu boala.

Bolnavi număraţi cu miile

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în acest interval au fost înregistrate 3.193 de îmbolnăviri de Covid, cu aproape 700 mai puţine decât în luna cu recordul absolut, adică luna precedentă, cu aproape 3.900 de cazuri. Astfel, o treime din totalul bolnavilor de Covid din judeţ a fost raportat în ultimele două luni, care au coincis cu valul patru al pandemiei. Spre comparaţie, de pe data de 15 martie până pe 14 septembrie au fost raportate 3.540 de cazuri de Covid. Din iunie până în august au fost înregistraţi doar 67 de bolnavi, fiind perioada din „Marea relaxare”, când, însă, şi vaccinarea a fost aproape de tot abandonată, iar măsurile de restricţii uitate complet.

Şase decese pe zi

Numărul cazurilor grave a sufocat secţiile spitalelor din judeţ. Din păcate, acest lucru s-a văzut şi pe raportările de decese. Nu mai puţin de 171 de botoşăneni au pierdut lupta cu boala în intervalul de 30 de zile, cu şapte mai mulţi decât în luna precedentă, care era recordul din pandemie. Cu alte cuvinte, în fiecare zi, aproape şase botoşăneni au murit din cauza Covid. 88 dintre decese au fost raportate la femei, iar 83 la bărbaţi. Două dintre persoane aveau vârsta până în 40 de ani, iar alte patru până în 50. „26 de ani cea mai tânără persoană decedată, iar cea mai vârstnică 97. Din păcate, este luna cea mai sumbră din acest punct de vedere, iar persoanele afectate sunt de toate vârstele, într-o majoritate covârşitoare fiind vorba despre persoane nevaccinate”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Ravagii printre vârstnici

Majoritatea deceselor, 123, au survenit la persoane cu vârste de peste 70 de ani. Cele mai multe, 65, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani. În perioada analizată s-au înregistrat şi şapte decese la persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani.

Potrivit medicilor, deşi suntem în al patrulea val, autorităţile au părut a fi luate prin surprindere mai mult ca oricând. Pe lângă începerea sezonului rece, care aduce cu el şi o slăbire a sistemului imunitar şi implicit o înmulţire a afecţiunilor respiratorii, virusul s-a dovedit a fi şi mai agresiv, dar şi mai contagios, faţă de episoadele anterioare.

Dacă în lunile de vară puteam vorbi în medie de 1-2 cazuri de Covid zilnic, acum media a fost de 106 cazuri la fiecare 24 de ore. Pe data de 18 octombrie s-au înregistrat 201 cazuri în doar 24 de ore.

Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în iulie-iulie, când au fost doar 27 de bolnavi, 12 dintre zile având zero cazuri.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...