spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTHărţuitor calmat cu trei ani de restricţii

Hărţuitor calmat cu trei ani de restricţii

♦ Un botoşănean care îşi teroriza fosta parteneră s-a oprit doar după ce aceasta a cerut ajutorul anchetatorilor, iar el risca să înfunde puşcăria.

O tânără din municipiul Botoșani, care a fost terorizată de fostul concubin, a ajuns să ceară ajutorul instituțiilor statului pentru a pune capăt coșmarului. Acuzat de hărțuire, bărbatul a fost condamnat definitiv la patru luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, dar, pentru a scăpa de pușcărie, acesta va trebui să respecte timp de trei ani mai multe măsuri stabilite de judecători. În plus, magistrații l-au obligat să-i plătească tinerei daune morale de 10.000 de lei. La final, judecătorii au ținut să-i atragă atenția bărbatului cu privire la faptul că nerespectarea cu rea-credință a măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligațiilor impuse, ori săvârșirea unei alte infracțiuni, ar putea atrage executarea pedepsei în regim de detenție.

Coşmar după despărţire

În vârstă de 33 de ani, Bogdan V. a cunoscut-o în urmă cu mai bine de cinci ani pe M.V., de care s-a îndrăgostit. Așa se face că în iulie 2017 cei doi au devenit concubini și au locuit în apartamentul tinerei. După numai trei luni, relația dintre ei s-a deteriorat, iar botoșăneanca a decis să rupă orice legătură, solicitându-i fostului iubit să-i înapoieze și cheia de la locuință. Doar că, din acel moment, tânăra a ajuns să trăiască un adevărat calvar.

Urmărită peste tot

Hotărât să nu renunțe la ea, Bogdan V.  a amenințat-o cu moartea, după care a început să o urmărească. Într-una din zile, tânăra a fost urmărită și blocată în trafic, fostul concubin făcându-i semn din mașină că îi va tăia gâtul. A fost momentul în care botoșăneanca a cerut pentru prima dată ajutorul polițiștilor. Doar că ulterior fostul iubit a început să o caute și la serviciu, sub diverse pretexte, iar în încercarea de a scăpa de el, tânăra a solicitat să fie mutată la un alt punct de lucru. Nici acest lucru nu l-a determinat pe bărbat să renunțe. Ba mai mult, acesta a început să o bombardeze cu o sumedenie de mesaje pe telefonul mobil și s-a plimbat de câteva ori cu mașina prin fața noului loc de muncă.

Tânăra a cerut ordin de protecţie

Terorizată, tânăra a solicitat atunci emiterea unui ordin de protecție, Bogdan V. alegându-se cu interdicția de a se mai apropia de ea. Totodată, botoșăneanca a făcut și plângere penală împotriva lui, fostul concubin ajungând să fie cercetat pentru hărțuire. Audiat, bărbatul a invocat faptul că i-a trimis tinerei mai multe mesaje de tip sms întrucât intenționa să se împace cu aceasta. Din aceleași considerente, a căutat-o și la locul de muncă, dar și la locuința unei prietene.

Trimis în judecată, Bogdan V. a recunoscut faptele și a solicitat să fie judecat în formulă simplificată. Așa se face că instanța l-a condamnat la patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Considerând pedeapsa prea aspră, bărbatul a atacat hotărârea la Curtea de Apel Suceava, însă fără succes, întrucât magistrații suceveni au menținut sentința instanței de fond. Decizia definitivă a fost pronunțată săptămâna trecută.

Cazul vine să completeze valul de violențe din județ. Anul trecut, de exemplu, poliţiştii au intervenit în 1.256 de cazuri de violenţă în familie, în 296 de situații fiind nevoie de emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

Brățările electronice întârzie

Victimele violenței domestice nu sunt protejate real 24 de ore din 24. Inclusiv ordinele de protecție emise de instanțe continuă să fie încălcate cu bună știință de agresori. Asta pentru că nicio instituție nu verifică permanent modul în care sunt respectate restricțiile de către cei aflați sub interdicție. În plus, vestitele brățări electronice pentru agresori nu au fost achiziționate încă de statul român.

În octombrie 2020, o botoșăneancă s-a trezit la locul de muncă cu fostul soț, față de care obținuse un ordin de protecție. Individul a lovit-o cu pumnii și a tras-o de păr, iar doi bărbați au intervenit pentru a-i despărți. Atunci, fostul soț a scos un cuțit și l-a rănit pe unul dintre cei care intervenise în conflict. Speriată, femeia s-a refugiat mai apoi în biroul unor executori judecătorești, dar individul a spart ușa din sticlă și a dat buzna și aici.

Anul trecut, un bărbat din comuna Văculești a incendiat locuința fostei concubine, care obținuse un ordin de protecție împotriva lui. Individul a fost reținut pentru 24 de ore, dar procurorii l-au eliberat. Când s-a văzut iar în libertate, bărbatul a continuat să se apropie de locuința femeii, încălcând restricțiile impuse de judecători.

Cel mai grav caz s-a petrecut însă în februarie, în satul Horlăceni, comuna Şendriceni, unde un bărbat și-a atacat cu un cuțit fosta soție, dar și pe mama și sora acesteia. În urma rănilor extrem de grave fosta soție a murit, iar celelalte femei au ajuns la spital în stare critică. Victima se despărțise de bărbat în urmă cu doi ani, din cauza scandalurilor și violențelor pe care acesta le manifesta asupra familiei. Apropiații celor doi spun că femeia obţinuse de mai multe ori ordine de protecţie împotriva atacatorului.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...