spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăPrima PaginăAmânări fără sfârşit în procesul lui Ţurcanu

Amânări fără sfârşit în procesul lui Ţurcanu

Procesul intentat de procurorii anticorupție fostului președinte al Consiliului Județean (CJ), Florin Țurcanu, trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, bate pasul pe loc. Aflat pe rolul Curții de Apel Suceava încă din 9 martie 2020, dosarul penal pare să fi fost tras pe linie moartă de judecători. Asta pentru că de la preluarea cazului de magistrații suceveni s-a ajuns la nu mai puțin de 25 de termene de judecată. Procesul s-a amânat de la o lună la alta și nu a fost vorba de lipsă de apărare, ci de o tragere de timp mai mult sau mai puțin intenționată.

În primă fază, pe 11 mai 2020, la primul termen de judecată de la Curtea de Apel, instanța a dispus inițial suspendarea procesului, pe durata stării de urgenţă, fără să fie efectuat vreun act de procedură. Când s-au reluat dezbaterile în instanță, apărarea a solicitat reaudierea unui martor, precum și realizarea unui supliment de expertiză pe motiv că valoarea bunurilor nu ar fi cea stabilită la instanța de fond. Prin urmare a fost desemnat un nou expert, dar și un expert parte desemnat de apărare, care trebuia să depună concluziile.

Doar că de aproape un an acesta nu și-a prezentat încă punctul de vedere motivat de faptul că a solicitat un răspuns de la o altă instituție publică, care nu i-a comunicat informațiile cerute. Așa s-a ajuns în situația ca procesul să se prelungească până acum, de la înregistrarea dosarului la Curtea de Apel trecând nici mai mult nici mai puțin decât doi ani bătuți pe muchie.

Acum, următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 15 martie, însă surprinzător este faptul că magistrații nu au luat în calcul până acum niciun fel de măsuri de precauție solicitând fie lucrarea, pentru a se vedea dacă a fost început măcar acel supliment de expertiză, și nici nu a dispus amendarea expertului, deși Codul de procedură penală permite acest lucru.

Trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Fost preşedinte al CJ în perioada 2012 – 2014, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 întrucât în timpul mandatului i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Afacerea ar fi avut loc în perioada 2013 – 2014, casa fiind ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la spălare de bani. Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Botoșani, însă în fața magistraților Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei.

Condamnat la închisoare cu executare

Găsit vinovat la ambele capete de acuzare, fostul şef al judeţului a fost condamnat, în ianuarie 2020, la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 3 luni închisoare în regim de detenţie. Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani. Din pedeapsă i se vor scădea însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017.

În schimb, socrul său, Aristomel Anuşcă, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Totodată, magistraţii au dispus confiscare sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi bunurilor primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă.

Dosarul a avut un parcurs destul de sinuos de la bun început. Astfel, primii doi judecători de la Tribunalul Botoșani s-au pensionat în timpul procesului, iar de fiecare dată după pensionarea judecătorului a fost nevoie de reluarea audierilor. Aşa se explică de ce sentinţa a fost pronunţată la aproape patru ani de la trimiterea dosarului în instanţă. De altfel, și judecătorul care a pronunțat hotărârea Tribunalului s-a pensionat la numai două zile de la dictarea sentinței. Cert este că, potrivit principiilor de drept, până la pronunțarea unei sentințe definitive, Florin Țurcanu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
76 %
1.5kmh
18 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...