spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTRăfuieli mafiote în plină stradă. 9 persoane au fost reţinute (video)

Răfuieli mafiote în plină stradă. 9 persoane au fost reţinute (video)

9 tineri au fost reţinuţi, iar alţi trei au fost plasaţi sub control judiciar în urma unor scene violente ce au avut loc în municipiul Botoșani, în noaptea de marți spre miercuri (n.r. – 5 spre 6 iulie a.c.). Două grupuri de tineri au fost implicați într-un conflict direct soldat cu răniți. În urma intervenției, polițiștii au făcut uz de armă.

Evenimentele s-au derulat în două episoade distincte, ambele consumându-se chiar în centrul municipiului – primul în apropierea Parcului Junior, iar celălalt la câțiva metri de sediul Inspectoratului de Poliție Județean.

Există, însă, voci care susțin că violențele ar fi o așa-zisă reglare de conturi pusă la cale de un grup de interlopi, care ar încerca să-și facă legea în oraș în tot ceea ce înseamnă cluburi, cafe-baruri și discoteci. Iar totul pare să se bazeze pe o strategie.

„Sunt aceleași persoane din trecut, care încearcă acum să acapareze orașul”

În fapt, susțin unii botoșăneni care au dorit să-și păstreze anonimatul, persoane din anturajul unor indivizi cunoscuți și în trecut cu activități infracționale în ceea ce înseamnă trafic de persoane și șantaj, ar încerca să preia controlul asupra locațiilor frecventate de tineri pentru a livra pe piață substanțe cu efect psihoactiv.

Astfel, prin intermediul unor tineri instruiți în sporturi de contact, denumiți și „săgeți”, sunt generate conflicte în aceste localuri, iar ulterior administratorilor acelor spații li se oferă servicii de pază și protecție de la firmele agreate de interlopi. Însă noii agenți de pază ar fi în fapt cei care asigură protecție distribuitorilor de droguri, care se infiltrează printre clienții acelor localuri.

„Sunt aceleași persoane din trecut, care încearcă acum să acapareze orașul. Cei care se opun acestui șantaj mascat ajung să fie victime ale agresiunilor, interlopii încercând să-i intimideze prin acte de violență, sub masca unor răzbunări puse la cale de <<săgeți>>. Totul se întâmplă sub ochii polițiștilor, care nu reușesc să gestioneze situația din cauza implicațiilor”, a spus un botoșănean care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Maşina unui agent de pază distrusă

Informațiile par să se lege și cu datele oferite până în prezent de poliție. Astfel, scenele violente din noaptea de marți spre miercuri sunt în fapt o continuare la un alt incident care a avut loc într-un club de pe Calea Națională în care agentul de pază, un tânăr de 35 de ani, din comuna Cristești, a intervenit imediat la scandalul provocat de așa numita „săgeată”.

Duminică seară, agentul de pază se deplasa cu mașina pe Calea Națională, spre Șoseaua Iașiului, iar imediat după ce a trecut de sensul giratoriu de la Pod de Piatră a fost blițat de un alt autoturism care a venit din spate.

Tânărul a tras pe dreapta pentru a-i face loc, dar mașina suspectă a oprit în imediat apropiere, iar din ea au coborât mai mulți indivizi care i-au distrus autoturismul.

Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, în urma unui apel pe 112, cercetările desfășurându-se sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

Bătaie cu înjunghieri sub ochii poliţiştilor

Doar că lucrurile nu s-au oprit aici pentru că evenimentele au degenerat în noaptea de marți spre miercuri, când un alt tânăr de 24 de ani, din municipiul Botoșani, posibil o <<săgeată>> a sunat la 112 pentru a anunța că se deplasează cu autoturismul pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, și este urmărit de o altă mașină. Polițiștii au plecat imediat, dar între timp apelantul a oprit mașina undeva în dreptul Parcului Junior, unde a avut un conflict cu urmăritorii săi.

Înarmat cu un cuțit, acesta a reușit să-i rănească pe câțiva dintre ei, printre cei răniți aflându-se și agentul de pază din Cristești, care ar fi fost înțepat chiar în piept. Sunt, însă, voci care spun că agresiunile din stradă ar fi continuat chiar sub ochii polițiștilor, care nu ar fi intervenit pentru a-l dezarma pe tânărul care a scos cuțitul.

„Din cercetările efectuate până în acest moment, a reieșit faptul că, pe fondul unui conflict mai vechi, între apelant și alte 3 persoane, a avut loc o altercație, cei patru lovindu-se reciproc, împrejurare în care tânărul de 24 de ani, folosindu-se de un cuțit, ar fi provocat leziuni celor trei persoane cu care intrase în conflict. Toate persoanele implicate au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea acestora fiind stabilă. Ulterior, trei dintre aceștia, apelantul și doi tineri de 31 și 17 ani, ambii din orașul Flămânzi au fost conduși la audieri, iar un tânăr, de 35 de ani, din comuna Cristești, a rămas internat în unitatea spitalicească”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Scandal oprit cu focuri de armă

Lucrurile păreau să se fi calmat, dar a fost o falsă impresie. Asta pentru că, în jurul orei 2, a urmat un nou incident, de data aceasta pe Bulevardul Mihai Eminescu, foarte aproape de sediul IPJ. Astfel, câțiva tineri din anturajul celui care sunase la 112 stăteau grupați și așteptau ca amicii lor să iasă de la audieri, când au apărut două mașini suspecte, cu opt tineri, care s-ar fi luat la harță cu cei de pe trotuar.

În urma conflictului iscat între cele două tabere, echipajele de poliție aflate în zonă au intervenit din nou, înainte ca acest nou conflict să escaladeze. „Întrucât persoanele implicate nu s-au supus somațiilor polițiștilor, au fost efectuate patru focuri de avertisment, fără a rezulta victime sau pagube materiale”, a adăugat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt în cadrul IPJ.

Atunci, tinerii au încercat să dispară cu mașinile, dar poliţiştii au scos pistoalele și au tras. Au fost trei focuri de armă în plan vertical, iar unul spre unul dintre autoturisme. Atunci, aceștia au abandonat mașinile și au încercat să fugă, dar șapte au fost prinși și aduși la secție, fiind dispuse măsuri pentru identificarea ultimului suspect.

„Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe, urmând să se stabilească împrejurările comiterii faptelor, precum și participația fiecărei persoane implicate, iar, în funcție de rezultate, să fie luate măsuri legale”, a adăugat Delia Nenișcu.

9 tineri au fost reţinuţi

Miercuri după amiază poliţiştii au anunţat că 9 persoane au fost reținute de polițiști și  3 au fost plasate sub control judiciar. Cei 12 tineri, cu vârstele cuprinse între 17 și 35 de ani,  sunt bănuiți de comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-au produs faptele, urmând ca în funcţie de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

În cursul zilei de joi, 7 iulie, cei 9 tineri, față de care au fost emise ordonanțe de reţinere vor fi prezentați în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Cum se va termina ancheta, este greu de spus. Cert este că răfuielile au avut loc în centrul orașului, semn că niciuna dintre tabere nu se lasă intimidată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...