marți, mai 14, 2024
AcasăLocal BTInfractorii sar la gâtul magistraţilor. Un procuror a fost ameninţat chiar în...

Infractorii sar la gâtul magistraţilor. Un procuror a fost ameninţat chiar în sala de judecată

Caz uluitor petrecut în instanță, unde un procuror de ședință a ajuns să fie amenințat de un individ trimis în judecată pentru infracțiuni rutiere. În urma acestei scene, bărbatul a ajuns să fie acuzat și de ultraj judiciar și a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Botoșani la 9 luni de închisoare cu executare.

Cum individul avea și alte condamnări la activ, acestea au fost contopite. În final, bărbatul s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de trei ani și trei luni de detenție, la care se mai adaugă un rest de pedeapsă de 226 de zile rămase neexecutate dintr-o condamnare mai veche.

Scene halucinante în sala de judecată

Scenele uluitoare s-au petrecut în 7 februarie 2018, când bărbatul, Mugurel B., acum în vârstă de 36 de ani, era închis în Penitenciarul Botoșani pentru alte fapte, dar a fost chemat în instanță pentru un alt dosar în care era judecat pentru conducere fără permis. Doar că atunci când s-a văzut în fața completului de judecată, el a cerut schimbarea procurorului de ședință, motivat de faptul că procurorul respectiv, în fapt prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, i-ar fi făcut „manevre” și l-ar fi trimis în judecată prin intermediul unui coleg.

A fost începutul, pentru că individul a avut o ieșire agresivă și a început să-l amenințe pe procuror că îl va da în judecată imediat ce va ieși din pușcărie, țipând că „ce duce poliția mai vine, dar ce duce popa nu mai vine”. Iar lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că bărbatul a lăsat de înțeles că-l va căuta pe procuror și la domiciliu pentru o eventuală răzbunare. „M-am întâlnit cu ea şi ştiu unde stă…”.

Cu toate că președintele completului de judecată a încercat să-l potolească, bărbatul a folosit un limbaj vulgar, făcând referire la organele sexuale. Cum incidentele au tulburat desfășurarea ședinței, iar bărbatul a încălcat în mod repetat solemnitatea ședinței de judecată, instanța a dispus evacuarea lui din sală.

Procuror căutat la ieşirea din penitenciar

Incidentul poate ar fi rămas doar la stadiul de scandal, însă, după un an și jumătate de la scena respectivă, în noiembrie 2019, Mugurel B. a ieșit din penitenciar și s-a înființat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, unde a cerut să vorbească cu prim-procurorul adjunct, pe care îl amenințase în instanță.

Motivul invocat – trebuia să i se restituie niște bunuri, conform unei sentințe judecătorești. Pentru că nu a reușit să ajungă în biroul prim-procurorului, bărbatul a revenit câteva zile mai târziu printr-un apel telefonic, solicitându-l din nou pe procuror invocând că „vrea doar să discute”.

Toate aceste „vizite” i-au pus în gardă pe procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunal, care au deschis o anchetă. În momentul în care a fost audiat în calitate de suspect şi inculpat, bărbatul s-a prevalat de dreptul de a nu face declarații, dar a fost trimis în judecată pentru ultraj judiciar.

Procesul s-a judecat la Judecătoria Botoșani, iar la final Mugurel B. a fost găsit vinovat și condamnat. Doar că pe lângă pedeapsă, magistrații i-au interzis individului și să se apropie la mai puțin de 200 de metri de procuror precum şi de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde acesta desfăşoară activităţi sociale. Pronunțată pe 8 decembrie, hotărârea Judecătoriei Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Caz similar în judeţ

Nu este singurul de acest caz. Un alt bărbat, în vârstă de 43 de ani, s-a ales și el cu o condamnare de 10 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare tot pentru ultraj, după ce i-a amenințat pe doi polițiști chiar în sediul unității de poliție.

Scenele incredibile s-au petrecut pe 9 aprilie a.c., când polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au fost sesizați de către o femeie de 40 de ani cu privire la faptul că ar fi fost agresată fizic de concubinul său. Polițiștii au găsit-o pe victimă pe o stradă din Bucecea și au condus-o la sediul poliției pentru a stabili împrejurările în care a avut loc agresiunea. Doar că în timpul audierilor, la sediul poliției s-a prezentat concubinul femeii, însoțit de mai mulți membri de familie, printre care și Florin Gheorghe H., în vârstă de 43 de ani.

Autospecială avariată la nervi 

Acesta din urmă a făcut abstracție că se afla în sediul poliției, iar cei doi polițiști se aflau în exercițiul funcțiunii, și a început să se manifeste agresiv la adresa oamenilor în uniformă, adresându-le amenințări cu acte de violență, atât la adresa lor cât și a bunurilor și familiilor acestora. Apoi, bărbatul a ieșit din sediul poliției și a avariat autospeciala de poliție, lovind cu pumnul portbagajul acesteia, pe care l-a deformat. Ulterior, el a revenit la sediul poliției, amenințându-i cu moartea pe cei doi agenți și că le dă foc. Încătușat, individul a fost reținut și arestat preventiv, după care a fost plasat sub control judiciar. Trimis în boxa acuzaților, Florin Gheorghe H a fost condamnat pe 9 decembrie a.c., dar și această decizie nu este definitivă.

De altfel, atacurile asupra polițiștilor s-au înmulțit în ultima perioadă. În luna septembrie a.c., un echipaj de poliție care a intervenit pentru aplanarea unui conflict a fost atacat cu o drujbă de un botoșănean de 55 de ani. Pentru a se apăra, oamenii legii l-au împușcat pe atacator. De altfel, anul acesta polițiștii botoșăneni au făcut uz de armă de mai multe ori pentru a-i potoli pe scandalagii.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
16.6 °
47 %
4.9kmh
92 %
mar
14 °
mie
14 °
joi
16 °
vin
16 °
sâm
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...