spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTAni grei de puşcărie după un viol în grup

Ani grei de puşcărie după un viol în grup

Patru botoşăneni implicaţi în unul dintre cele mai grave violuri înregistrate în ultimii ani în judeţ vor avea de executat ani grei de puşcărie.

Infracţiunile comise de tineri ajung să-i îngrozească şi pe judecători. Patru botoşăneni implicaţi în unul dintre cele mai grave violuri înregistrate în ultimii ani în judeţ vor avea de executat ani grei de puşcărie.

Condamnați definitiv la închisoare cu executare

Arestaţi după comiterea faptelor, ei au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. Sentinţa definitivă a venit după ce Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul tinerilor şi a menţinut hotărârea Judecătoriei Botoşani. Grav este că în faptele care întrec orice imaginaţie a fost implicată şi o tânără. Acuzată de instigare la viol, complicitate la viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, Alexandra Voroneanu s-a ales cu o pedeapsă de 8 ani şi 8 luni de închisoare. La rândul său, Mihai Mircea Dumitrescu a fost condamnat la 9 ani de închisoare în regim de detenţie. Un alt tânăr implicat în viol, Alexandru Petru Răuţu a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 13 ani şi 8 luni de închisoare. În schimb, Vasile Pământaşu, care la data comiterii faptelor era minor, s-a ales cu o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare.

Victimă luată de pe stradă

Agresiunea a avut loc în noaptea de 26 spre 27 mai 2021, în timp ce victima, o femeie în vârstă de 34 de ani, se îndrepta spre casă. Din cauza unor afecţiuni, femeia mergea pe mijlocul străzii, iar acest lucru se pare că a adus-o în atenţia tinerilor. În dreptul staţiei de carburanţi LukOil de pe Calea Naţională, ea a fost observată de cei patru agresori care mergeau cu un VW Passat, la volanul maşinii fiind Alexandra Voroneanu.

„Uite-o şi pe nebuna asta”, a spus unul dintre cei aflaţi în autoturism, iar când şi-au dat seama că femeia are probleme psihice, în mintea tinerilor a încolţit un plan diabolic – să o batjocorească.

Cei patru au urcat-o în autoturism şi au dus-o pe un teren agricol de la marginea satului Cătămărăşti Deal, acolo unde doi dintre tineri au violat-o. Anchetatorii spun că prin constrângere fizică, respectiv prin aplicarea mai multor lovituri cu pumnii şi picioarele, peste cap şi corp, agresorii au întreţinut raporturi sexuale orale cu victima. După ce şi-au bătut joc de ea, tinerii au băgat-o înapoi în maşină şi s-au deplasat cu ea în zona stadionului Mecanex din Zona Industrială a municipiului Botoşani.

Femeie supusă la chinuri greu de imaginat

Aici, femeia a fost abuzată sexual pentru a doua oară şi a trecut prin chinuri greu de imaginat. Asta pentru că, la instigarea Alexandrei Voroneanu, victima a fost agresată sexual şi cu o creangă ruptă dintr-un pom. Agresorii au dus-o mai apoi pe femeie la o locuinţă, unde au ţinut-o încă câteva ore. Grozăvia a ieşit la iveală câteva luni mai târziu, după ce poliţiştii au declanşat o serie de investigaţii. A fost o muncă destul de laborioasă pentru că, pentru a le da de urmă, poliţiştii au verificat mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere din municipiu. În plus, doi dintre suspecţi au fost plecaţi în străinătate.

Tineri găsiţi cu ajutorul maşinii

Punctul de plecare în identificarea tinerilor a fost VW Passat. Autoturismul a fost identificat şi examinat criminalistic, iar în luna august 2021 principalii suspecţi, Vasile Pământaşu şi Mihai Mircea Dumitrescu, au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi pentru viol în formă continuată şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Pe baza probelor adunate, cercetările au fost extinse, iar după circa o lună, în septembrie 2021, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele celorlalţi doi suspecţi, Alexandra Voroneanu şi Alexandru Petru Răuţu, de 19 ani şi respectiv 22 de ani, ambii din municipiul Botoşani, cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la viol şi complicitate la viol.

Orori puse pe seama beţiei

Puşi sub acuzare, tinerii au invocat starea de ebrietate, însă anchetatorii cred că tinerii ar fi încercat să-şi minimalizeze acţiunile câtă vreme, spun poliţiştii, aceştia au avut capacitatea de a „planifica” urmărirea victimei în timp ce aceasta se deplasa spre domiciliu, de a alerga după ea şi de a o introduce cu forţa în autoturism, de a găsi ”un loc” în care să poată întreţine raporturi sexuale cu victima fără a fi descoperiţi.

De altfel, unul dintre tineri a relatat că „toţi am coborât din maşină, am alergat după persoana vătămată, am prins-o şi am introdus-o cu forţa în autoturism… i-am aplicat două lovituri cu palmele pentru că mă enerva…nu voia să se mai ridice”. Ori, în opinia anchetatorilor, toate aceste acţiuni denotă că tinerii au acţionat în mod conştient, ignorând rugăminţile victimei de a fi lăsată în pace. De altfel, acţiunile tinerilor nu au luat sfârşit nici atunci când femeia a căzut nemişcată la pământ din cauza loviturilor primite. În acele împrejurări, unul dintre autori a mers la maşină şi a luat o sticlă cu bere cu care a stropit-o, victima revenindu-şi.

Suspecți arestați

Din acest motiv, anchetatorii au solicitat din start arestarea suspecţilor.

Inculpaţii au profitat de faptul că persoana vătămată avea probleme de sănătate, (…) de care aceştia erau conştienţi (au văzut-o ,,pe nebuna” aia, care se deplasa pe mijlocul străzii), sperând probabil că fapta lor nu va fi descoperită tocmai din aceste considerente. Astfel, periculozitatea acestora este sporită şi prin modul în care au intenţionat să-şi ascundă presupusa fapta, sperând să se poată prevala de o posibilă impunitate tocmai prin faptul că tăcerea persoanei vătămate este garantată de situaţia medicală a acesteia”, au arătat procurorii,

Cazul a readus în discuţie infracţiunile comise de tineri, care în unele cazuri le depăşesc, ca şi gravitate, pe cele comise de infractorii versaţi. În 2022, de exemplu, cinci inculpaţi minori, dintre care 4 în arest preventiv, pentru diverse fapte penale, de la infracţiuni rutiere, până la furturi, violuri sau tâlhării.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
49 %
4.3kmh
10 %
Dum
19 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...