spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTPoliţist botoşănean trimis în judecată pentru corupție. Este acuzat de 9 infracțiuni

Poliţist botoşănean trimis în judecată pentru corupție. Este acuzat de 9 infracțiuni

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au dispus trimiterea în judecată în stare de control judiciar a unui agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Inculparea acestuia a avut loc după o anchetă care a durat mai bine de o jumătate de an și a presupus mai multe investigații.

Potrivit anchetatorilor, la data de 12.01.2023, în timp ce se afla în sediul Poliției municipiului Botoșani, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, agentul Marius Dorin B., din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale, ar fi acceptat promisiunea făcută de B.G.I., care i-a oferit suma de 100 euro, drept recompensă dacă îi va găsi telefonul mobil, pe care autori necunoscuți i l-au sustras în cursul aceleași zile.

„În cadrul aceleași rezoluții infracționale inculpatul, în seara aceleiași zile, a recuperat telefonul mobil, pe care l-a predat unui apropiat al persoanei vătămate, care i-a remis suma promisă”, spun procurorii. Curios este că toate demersurile au fost făcute cu încălcarea regulamentelor, el nesesizându-se din oficiu în mod procedural cu privire la infracțiunea de furt, sesizată de B.G.I..

Hoţi protejaţi de poliţist

Totodată, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la data de 27.03.2023, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, același agent de poliție nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile legale nesesizându-se din oficiu în mod procedural cu privire la infracțiunea de furt/tâlhărie, sesizată de C.D.P..

În plus, având în lucru un dosar electronic de supraveghere, nu a implementat, în baza de date a Poliției Române – ROCRIS, mențiuni cu privire la autor, conform prevederilor privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor și, totodată, nu a efectuat verificări cu privire la autor în condiţii de confidenţialitate, cauzând o vătămare a intereselor legitime ale statului, reprezentat prin Poliția Română, care are atribuții legale în scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Informaţii oferite unui contrabandist

O altă acuzație vizează un presupus abuz în serviciu constând în aceea că în perioada 26.04.2023 – 08.05.2023, agentul de poliție Marius Dorin B., fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege nesesizându-se din oficiu în mod procedural cu privire la infracțiunea de contrabandă, săvârșită de numitul I.F., deși cunoștea faptul că acesta comercializează țigări provenite din activități de contrabandă, nu a constatat contravenții cu privire la faptul că acesta vinde zilnic țigări provenite din activități de contrabandă la diferite persoane în Piața Centrală din mun. Botoșani.

Totodată, în baza aceleași rezoluții infracționale, l-a informat pe I.F. cu privire la activitățile pe care organele de poliție le desfășoară în cadrul unor acțiuni ce vizează identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor care comercializează țigări provenite din activități de contrabandă.

Evaziune fiscală tolerată de poliţist

Procurorii susțin că același agent de poliție, în perioada 26.04.2023 – 27.04.2023, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege, nesesizându-se din oficiu în mod procedural cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală, săvârșită de un alt botoșănean C.C., deși cunoștea faptul că acesta efectuează schimb valutar neautorizat cu sume mari de valută (30-40 de mii de euro).

Totodată, în baza aceleași rezoluții infracționale, l-a informat pe C.C. cu privire la activitățile pe care organele de poliție le desfășoară în cadrul unor acțiuni ce vizează identificarea persoanelor care comit infracțiuni de evaziune fiscală.

Cât privește divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, anchetatorii susțin că la data de 30.04.2023, având acces la informații care nu sunt destinate publicității, datorită atribuțiilor de serviciu, agentul de poliție Marius Dorin B i-a divulgat, fără drept, numitului I.F., faptul că este cercetat într-un dosar penal ce privea săvârșirea infracțiunii de ultraj, fiind astfel afectată urmărirea penală.

Informaţii secrete divulgate unui jurnalist

În plus, în perioada 02.11.2022 — 17.02.2023, inculpatul a divulgat, fără drept, unui jurnalist de la o publicație online, informații care nu erau destinate publicității și pe care le-a cunoscut grație atribuțiilor de serviciu, respectiv date și informații în legătură cu un număr de 9 (nouă) evenimente înregistrate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani în această perioadă, imediat după producerea acestora, cât și în dinamica cercetării evenimentelor respective, fiind afectate interesele și activitatea polițiștilor din cadrul I.P.J. Botoșani, angrenați în anchetele penale aflate în desfășurare cu privire la aceste evenimente.

Tot legat de acest caz, agentul a fost acuzat și de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, constând în aceea că, în perioada 21.03.2023 – 17.05.2023, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-ar fi divulgat și i-ar fi permis accesul la date și informații ce nu erau destinate publicității, obținute în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, aceluiași jurnalist de la o publicație online, care nefiind autorizat să aibe acces la aceste informații, le-a publicat în articole de presă pe site-ul publicației.

Percheziţii organizate de procurori

Ancheta a pornit de la o serie de investigații efectuate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, iar pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale. Faptele au ieșit la iveală pe 6 iunie a.c., când ofițerii DGA – Serviciul Județean Anticorupție Botoşani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară. Atunci, ținta a fost tocmai agentul de poliție Marius Dorin B. Astfel, una dintre percheziții a avut loc la sediul Poliției Municipiului Botoșani, chiar în biroul în care acesta își desfășura activitatea, iar celelalte două la imobile aparținând polițistului, ambele situate pe raza municipiului Botoșani.

Dosarul penal întocmit pe numele agentului de poliție a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive acesta va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...