3 × 2 =

A password will be e-mailed to you.

Rimetea este prima localitate rurală care a fost premiată de Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

 

Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România, şi asta  o spun redactorii celor de la mondonews, care au realizat un reportaj extraordinar despre această localitate, renumită pentru istoria să zbuciumată, arhitectura unică, precum şi pentru peisajul mirific care se deschide cât vezi cu ochii.

Situată în judeţul Alba, localitatea Rimetea se afla la poalele munţilor Trăscău, de la care se trage şi vechea denumire. Rimetea s-a numit Trăscău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele în Torocko. În ultimele două decenii satul rămâne cu denumirea de Rimetea, deşi germanii îl cunosc şi sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.

Cu o poziţie naturală privilegiata, Rimetea este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală care a fost distinsă din partea Comisiei Europene, în 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

Comună Rimetea se află în nordul Depresiunii Trăscăului, înconjurată de masive montane care domină cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Localitatea se individualizează ca o arie depresionară tipică, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestică Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe îi est unde domină Piatra Secuiului (1128) şi apoi Târsa (999 metri).

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafaţă de 5737 ha, ceea ce reprezintă 3% din suprafaţa judeţului Alba. Rimetea se afla la o distanţă de 56 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi 25 km de Aiud, orşul cel mai apropiat.

Comună Rimetea este legată de reţeaua de drumuri naţionale prin drumul judeţean DJ 107 M, care porneşte de la limita judeţului Cluj, unde este legat prin alt drum judeţean DN 75 şi care debuşează în DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judeţean traversează cele două localităţi ale comunei: reşedinţa de comună Rimetea şi satul aparţinător Colţeşti.

 

Rimetea, satul cu case albe şi ferestre verzi

 

Localitatea Rimetea din judeţul Alba are o arhitectură unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai puţin cunoscute romanilor, însă reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii din străinătate.

Când ajungi la Rimetea ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând arhitectura secolului XIX.

Şi actorul britanic Jeremy Irons a fost impresionat de frumuseţea localităţii Rimetea, spun localnicii.

Un arhitect UNESCO a ajuns aici în 1999 şi, fermecat de ce-a văzut, a propus localitatea pentru a intra în Patrimoniul Mondial. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi împrospăta faţadele caselor şi pentru a le păstra stilul autentic. Localnicii se consideră norocoşi că pot beneficia de pe urma turismului, neavând altă opţiune de a câştiga un bănuţ.

 

Unicitate datorită arhitecturii

 

În urmă cu aproape 150 de ani, satul Rimetea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus toate casele şi, ca prin minune, minerii de aici au reuşit să le reconstruiască.

Din evul mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieşului. În cele opt secole de locuire neîntrerupta, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraş înfloritor în secolele XVII-XVIII şi având parte de un lung declin de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la sfârşitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munţilor Apuseni.

Începând cu anii 1996-1997, localnicii din Rimetea au început să-şi valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite în secolele XVII-XIX), să pună preţ pe renovarea patrimoniului în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să se mândrească cu el şi să înveţe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenţii urbanistice.

În octombrie 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturală şi urbana protejată

 

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...