twelve + thirteen =

A password will be e-mailed to you.

Lacul Roşu reprezintă cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România.

 

Lacu Roşu este un lac de baraj natural, situat la poalele Munţilor Hăşmaşu Mare, la 26 de kilometri de oraşul Gheorgheni, din judeţul Harghita. Acesta este cel mai mare lac natural montan din România numele provenind de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie, cu oxizi şi hidroxizi din fier.

Staţiunea Lacu Roşu este un adevărat paradis pentru cei care caută recreere şi odihnă. Situată în partea de Est a Transilvaniei în Carpaţii Orientali, Lacu Roşu şi Cheile Bicazului sunt regiuni de o frumuseţe de unică frumuseţe în lume.

Lacul Roşu are o importanţă deosebită şi pentru că aici Transilvania se întâlneşte cu Moldova şi oferă peisaje de vis şi o atracţie unică: o adevărată pădure scufundată.

Legende povestite de localnici

 

Dacă geologii au o teorie clară despre cum s-a format cel mai mare baraj natural al României, localnicii vă pot povesti legendele locului, care de care mai sângeroase. Potrivit adevărul.ro, din acest motiv, muntele de lângă lac ne numeşte Muntele Ucigaş. Una dintre legende spune că în zonă trăiau o fată săracă, adoptată din milă de o bătrână şi un băiat foarte bogat, singur la părinţi. Cei doi s-au îndrăgostit nebuneşte la prima vedere, dar părinţii băiatului nu au fost de acord cu căsătoria. Nici rugăminţile şi nici lacrimile îndrăgostiţilor nu l-au putut îndupleca. Tinerii au decis să fugă în lume, iar părinţii băiatului au înnebunit de furie. Au blestemat-o pe fată fără să se gândească că şi fiul său va deveni o victimă.

În drumul lor peste munte tinerii au fost prinşi de o furtună şi s-au adăpostit la poalele masivului. O stâncă uriaşă s-au fi prăvălit la vale şi i-ar fi ucis pe loc. Se spune că sângele celor doi s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.

O altă legendă, la fel se sângeroasă, are la bază tot o poveste de iubire. O fată extrem de frumoasă pe nume Eszter s-a îndrăgostit nebuneşte de un băiat pe care l-a întâlnit la un târg. Cei doi au decis să se căsătorească, dar din păcate băiatul a fost luat în armată, iar fata l-a aşteptat în zadar. Foarte tristă, Eszter mergea în fiecare zi în zona izvorului de lângă lac să ia apă şi plângea de dorul flăcăului. Într-o zi, fata a fost văzută de un tâlhar care i-a promis toate bogăţiile din lume dacă îl va lua de bărbat. Fata l-a refuzat, dar tâlharul a încercat că o forţeze să îi devină soţie.

Se spune că Eszter a cerut ajutorul munţilor ca să scape şi imediat s-a pornit o furtună. Cei doi au fost îngropaţi sub stânci. Se spune că în acel loc s-a format Lacul Roşu de astăzi.

O a treia legendă spune că în zonă a fost o stână, iar în timpul unei mari furtuni ciobanii au vrut să se adăpostească în Muntele Ucigaş. Acesta însă i-ar fi îngropat cu tot cu oile lor şi aşa a apărut lacul.

Cel mai mare lac de baraj natural din ţară

 

Un loc unic în România Lacul Roşu reprezintă cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România. Potrivit adevărul.ro, dincolo de aceste legende există date ştiinţifice care arată cum s-a format exact lacul. Format în 1838, Lacul Roşu este rezultatul alunecării unui pinten format din Muntele Ghilcoş, cunoscut şi sub numele de Muntele „Ucigaş“. Acest fapt este susţinut de Franz Herbich, un geolog recunoscut în Ţinutul Secuiesc.

Formarea lacului este pusă pe seama cutremurului din 11 ianuarie 1838, care a avut o replică şi în februarie şi a dislocat bucăţi uriaşe de stâncă de pe versanţi. Odată cu prăvălirea stâncilor o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a fost inundată. Şi astăzi se mai văd cioturile brazilor care răsar din apă, fapt care fac Lacul Roşu unic în România.

„Lacul Roşu s-a format relativ recent şi are 177 de ani. 1838 a fost un an cu furtuni foarte puternice şi cutremure, care au dus la o alunecare de teren a unuia dintre versanţii muntelui din zonă. Apele au inundat o vale în care se afla o pădure de brazi şi aşa s-a format lacul. Culoarea roşie a fost dată de argila din compoziţia stâncilor care s-au prăvălit de pe munte“, a declarat Adrian Vasiliu, geolog.

Lacul Roşu se întinde astăzi pe 11 hectare şi are o adâncime care ajunge şi la 9,6 metri. Este una dintre atracţiile turistice ale Harghitei.

În zonă există locuri de cazare la hoteluri şi pensiuni. Preţurile sunt între 100 şi 150 de lei pe noapte. Turiştii pot face şi plimbări cu barca pe lac şi pot vedea de aproape trunchiurile copacilor care ies din adâncul apei. O barcă se poate închiria cu 15 lei.

 

 

Apreciază calitatea articolului

3 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...