spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialOdă neconflictualei. Pentru că puteţi

Odă neconflictualei. Pentru că puteţi

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Faptul că guvernanţii au scăpat parale serioase către mogulii media nu a rămas fără urmări. Din dorinţa de a face rost de parale fără prea multă trudă, unii s-au gândit că mai recomandată este o atitudine slugarnică decât una obiectivă şi eventual agresivă, genul de atitudine ce se cere din partea presei. De ce să lupţi cu morile de vânt când poţi fi plătit pentru articole scrise în limbaj de lemn, genul de mizerii cu care era împănat ziarul „Scânteia” pe vremuri?
Într-o revistă la care acţionar principal este Floriana Jucan a apărut la sfârşitul săptămânii trecute un articol în care este elogiată madam Dăncilă. De fapt „elogiată” e puţin spus; pentru a fi cât mai aproape de realitate ar trebui să se redimensioneze înţelesul cuvântului „elogiat”, eventual tras până dincolo de limitele suportabile pentru a cuprinde toate laudele aduse unei persoane care l-ar face pe Caragiale să regrete că nu a prins vremurile de azi. Cu aşa „material didactic” la dispoziţie probabil că opera domniei sale ar fi căpătat proporţii enciclopedice.
Cred că doar lista gafelor făcute de Viorica Dăncilă ar căpăta mai mult volum decât „Istoria literarurii române” semnate de Călinescu. Să ne aducem aminte că, atunci când un site de satiră a lansat ştirea că Dăncilă vrea să vopsească în culorile naţionale „stafilococii” (şi nu stabilopozii) din faţa Cazinoului din Constanţa, cetăţenii au reacţionat ca şi cum ştirea ar fi fost veritabilă. Şi nu vorbim de incultura românului de rând – sunt şi aici probleme, e drept – ci de modul în care este percepută fiinţa care, oficial, conduce Guvernul României. Pentru că o asemenea afirmaţie se mula perfect pe precedentele „realizări” ale premierului cu sănătoase rădăcini de Videle.
Imaginea publică a Vioricăi Dăncilă este departe de cea prezentată în articol, care conţine o fotografie inspirată (mai bine zis plagiată) după serialul „House of Cards”. De unde şi până unde inteligenţă, echilibru şi integritate? Cică Dăncilă vrea să lucreze, nu să gesticuleze. Lasă faptele să vorbească pentru ea. Care fapte? Dacă ne raportăm la fapte, atunci Dăncilă ar trebui să stăpânească tainele limbii române mai ceva decât regretatul George Pruteanu. Cică Dăncilă nici nu insultă şi nici nu omagiază, doar lucrează. Se vede, nu? Nu poţi face un pas în ţara asta fără să te împiedici de realizările măreţe.
Dacă Nora Noapte – apropo, e vorba de un pseudonim şi nu de un nume real – s-ar fi limitat doar să înalţe ode acestei sublime persoane neconflictuale cu care ne-am pricopsit graţie unor sforari pentru care Dăncilă e doar o marionetă, poate că articolul ar fi meritat trecut cu vederea. Sunt pline reţelele de socializare de activităţile postacilor care laudă în stânga şi-n dreapta guvernul şi pe liderul PSD. Însă persoana din spatele pseudonimului are grijă să îi jignească pe cei care o contestă pe Viorica. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti capabil să vezi acele adevăruri aruncate pe paginile fiţuicii afiliate politic eşti prost şi lipsit de patriotism. Oricine are altă părere este un idiot lipsit de creier. Pentru că asta fac românii, când sunt nemulţumiţi – a se citi „se încăpăţânează să nu accepte ceea ce alţii vor să le bage în cap” – jignesc, ultragiază, insultă şi umilesc. „Jignim un semen de-al nostru. Insultăm un om care ne administrează interesele”. Curat interese, coană Viorico!
Chiar suntem aşa de proşti încât nu ne dăm seama că salariile şi pensiile au crescut? Hai să nu ne încurcăm în amănunte nesemnificative cum ar fi faptul că au explodat preţurile; de ce să fim cârcotaşi? Neconflictuala face tot posibilul să ne ridice nivelul de trai şi noi o jignim? Păi e posibil aşa ceva? „Ultragiem un demnitar al statului român. Umilim o femeie”.
„Cu studii, dar fără cultură. Cu bani, dar fără suflet. Cu informaţie, dar fără educaţie. Cu avere, dar fără identitate. Cu pretenţii, dar fără merite. Cu stomac, dar fără minte. Cu glas, dar fără cuvinte. Acesta nu este, însă, poporul, ci numai maidanul”.
De unde le mai scot ăştia? Conform definiţiei de mai sus, preluate din buclucaşul articol, cetăţeni adevăraţi sunt doar cei care stau în case şi-i lasă pe guvernanţi să-şi facă de cap. Conteşti ceva – şi mai ales pe Neconflictuala – înseamnă că eşti rău voitor şi faci parte din pleava societăţii. Bănuiesc că pleava la care se face referire e oarecum diferită de acea pleavă din care PSD şi-a tras procente aşa babane la alegeri.
E foarte adevărat că Dăncilă s-a trezit într-o horă în care nu doar că nu e capabilă să joace, dar nici măcar nu-şi doreşte să o facă. Dar, deocamdată, coafura rezistă şi cât timp refuză să-şi dea demisia în ciuda nebuloasei de penibil cu care s-a înconjurat, Dăncilă îşi merită soarta. Cei care o înjură o fac pe banii lor. Dacă interesează pe cineva, cei mai mulţi care o jignesc pe Viorica din Videle sunt angajaţi la privat sau antreprenori pe care măsurile economice incoerente i-au adus la exasperare. Nu e Dăncilă premierul adevărat al României, dar cât timp îşi asumă acest rol e cel puţin la fel de vinovată ca şi păpuşarii care o manevrează.
Odă Neconflictualei? Cu ce preţ? Vă daţi seama unde au ajuns cei care ne conduc ţara?Cumpără laude pe care nimeni nu are curajul să şi le asume; nici până amatorii de arginţi lesne de câştigat nu semnează articolele laudative cu numele lor; preferă să se ascundă în spatele numelor de împrumut – nu riscă nimic şi îşi pot relua activitatea sub altă falsă identitate. O altă categorie de postaci dar cu aceleaşi interese: firmiturile de la masa celor mari. Iar de la masa Neconflictualei pică. Pică suficient cât să stimuleze lăcomia dar nu atât de mult cât să scoată la iveală curajul. Ori această laşitate spune multe…

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...