spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEditorialSă fim înşelaţi cinstit

Să fim înşelaţi cinstit

Ciprian MITOCEANU

scriitor

 

Nici bine nu a început anul şi românii au (iar) motiv să se plângă. Nu se plâng de potlogăriile  guvernanţilor şi de faptul că 2019 a adus creşteri semnificative de accize şi taxe. Nu plâng românii nici după miliardele europene pe care aleşii le-au respins cu bună ştiinţă. Nici vorbă de lipsa autostrăzilor, a spitalelor, a şcolilor, a locurilor de muncă, de sifonarea banului public. Nu, aşa ceva e suportabil… Românii s-au revoltat pentru că Loteria Română i-a tras în piept cu ocazia extragerii de Anul Nou.

Astfel, deşi au plătit dublu în speranţa că biletele achiziţionate vor participa la două extrageri, amatorii de câştiguri norocoase au putut constata că, de fapt, au plătit dublu pentru o singură tragere.

Iar asta i-a revoltat pe români atât de mult încât pe reţelele sociale unii se mobilizează pentru a da Loteria în judecată şi ameninţă cu reclamaţii la Protecţia Consumatorului. O reacţie justificată, dar oarecum disproporţionată ţinând cont de ceea ce se întâmplă în România. Dar genul de reacţie ce se mulează perfect pe felul de a fi a românilor. Acei români care s-au revoltat la culme când controversatul grup Baraka Artist a expus „cadavrul” jupuit al unei vulpi (realizat din fibră de sticlă şi răşină) dar care preferă să ignore braconajul ce ameninţă cu dispariţia numeroase specii. Treaba cu vulpea celor de la Baraka s-a lăsat cu ameninţări cu moartea, luări de poziţie din partea oamenilor publici şi reclamaţii la Poliţie. E mai simplu să hăituieşti artişti neînţeleşi decât să iei atitudine împotriva bandiţilor cu relaţii la Poliţie şi în lumea politică.

Dar să-i lăsăm pe cei de la Baraka, cu vulpea lor jupuită cu tot. Românilor prea puţin le (mai) pasă de asta. Ei vor să li se facă dreptate în războiul cu Loteria română. Asta în condiţiile în care Loteria Română are mult mai multe explicaţii de dat. Şi nu numai jucătorilor, ci şi organelor de anchetă.

Cu ani în urmă, printre partidele de vânătoare de Cioace şi Elodii, cei de la OTV aveau un scenariu cel puțin interesant. Spuneau de mecanismul jafului de la Loteria Naţională. Norocul şi inspiraţia jucătorilor nu au nicio legătură cu rezultatele extragerilor. Cică totul este controlat de calculator şi fiecare bilă este dotată cu un  microcip. Normal, înainte de tragere bilele ar trebui trecute prin trei inele care verifică anumiţi parametri cum ar fi greutatea, diamentrul şi faptul că microcipul este sau nu activat. Dacă nu este activat e imposibil ca bila să fie extrasă. În România bilele sunt doar cântărite, ceea ce nu înseamnă nimic. Nu se respectă specificaţiile producătorului din motive cât se poate de evidente.

Dacă sistemul ar fi aşa, amatorii de câştig nu au absolut nicio şansă la marele premiu dar asta nu-i împiedică pe români să joace în continuare. Trebuie să ținem cont că vorbim de OTV, totuşi, însă reticența şi lipsa de transparență a extragerilor, plus „coincidențele” că se câştigă sume mari doar la sărbători şi alegeri ar trebui să îi determine pe cei de acolo să dea nişte explicații clare. Că dacă se uită jucătorii la vecinii bulgari, de exemplu, poate că o să înţeleagă ceva şi renunță să mai joace.

Prin 2009, la două trageri consecutive – 6 şi 10 septembrie – au ieşit aceleaşi numere. Suspect? Cum să nu… Probabilitatea să se întâmple aşa ceva era de 1 la vreo patru milioane. La prima extragere nimeni nu a câştigat premiul, dar la cea de-a doua au fost optsprezece norocoşi. Cum e posibil aşa ceva? Ancheta oficială n-a găsit nimic în neregulă dar, e foarte posibil ca explicațiile să existe şi să fie simple de tot, pentru dandanaua cu două extrageri consecutive cu aceleaşi rezultate.

Însă românii preferă să ignore aceste contraexemple şi joacă în continuare. Nu se revoltă decât atunci când li se cer bani pentru două extrageri şi are loc doar una singură. Şeful Loteriei este, în mod foarte convenabil, în concediu, astfel că altcineva se va ocupa de extragerea castanelor din foc – că tot suntem la Loterie. Dacă scandalul va necesita căderi de capete o să se facă sacrificiile necesare, dar nu la nivel înalt. Explicaţiile deja furnizate sunt bâlbâite, fără prea multă acoperire faptică.

Însă, cu ocazia asta, românii au mai demonstrat odată că lor le place un singur lucru: să fie înşelaţi cinstit. În rest nu le pasă de nimic.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...