nineteen − four =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Virgil COSMA
jurnalist

Puțină lume știe, dar diferența în favoarea candidatului român, la voturile din comisiile CONT (economică) și LIBE (justiție) ale Parlamentului European, pentru desemnarea viitorului șef al Parchetului European, au făcut-o românii. Nu toți, după cum veți vedea, ci doar unii. Ceea ce ar fi trebuit să fie un mare motiv de mândrie patriotică, mai ceva decât finalele de Grand Slam ale Simonei Halep, s-a transformat – ca urmare a prestației jalnice a reprezentanților sărmanului și vremelnicului guvern de la București – într-un nou circ, menit să ne discrediteze definitiv în familia din care încă facem parte, cea a Europei civilizate.
Patru voturi venite de la PNL au făcut miercuri diferența dintre Laura Codruța Kovesi și francezul Francois Bohnert, unde fosta șefă a DNA a obținut 26 de voturi, iar Bohnert a primit 22. Deși liberalii au un singur membru titular în comisia LIBE, pe Traian Ungureanu, au reușit să trimită la vot încă patru europarlamentari, care au înlocuit membri titulari absenți din alte țări. Un alt europarlamentar român al cărui vot a făcut diferența în favoarea Laurei Codruța Kövesi a fost Cristian Preda, în prezent membru PLUS, care l-a înlocuit pe un coleg din Germania, marți, la scrutinul din comisia CONT. Ce a făcut în schimb Maria Grapini (PSD)? Deși erau peste tot camere de luat vederi, cu toți parlamentarii ăia foind pe acolo, a încercat să măsluiască numărătoarea! O colegă, eurodeputat olandez, a văzut-o și a dat-o pur și simplu la o parte. Să mai avem vreun dubiu asupra a ceea ce se va întâmpla în țară în secțiile de votare din mediul rural, fără camere de luat vederi și fără observatori curajoși?
Prin deturnarea discursului public în interesul personal al lui Dragnea, am ajuns în situația ridicolă în care până și chivuțele care vând ghiocei la colțul străzii sunt convinse că știu cum trebuie să se formeze completele de trei și de cinci la ÎCCJ, ce atribuții au judecătorii, procurorii și serviciile secrete. Asta deși într-un stat de drept, în care majoritatea covârșitoare respectă legea, problemele de zi cu zi ale cetățenilor nu ar trebui să fie nici cele de mai sus, nici care sunt organele de anchetă ale magistraților, nici activitatea SRI, SIE sau SPP, nici cum se calculează ROBOR, nici ordonanțele 114 sau 7, nici bugetul și nici măcar dacă să mergem, ca țară, cu democrația liberală, cu progresiștii sau pe valul curentului iliberal. Doar pentru asta am delegat, prin vot, politicieni, economiști, profesori și juriști în fruntea statului. În fapt, problemele de acum ale României, ale noastre – ale tuturor, se reduc la una singură și anume că țara este sub stăpânirea unui grup infracțional organizat. Toate celelalte de mai sus decurg din aceasta. Tot restul așa ziselor dezbateri, dezvăluiri, cutremure anunțate pe benzile galbene ale ecranelor flămânde de audiență, sunt inutile și istovitoare. Și generatoare de ură.
De 29 de ani, clasa politică românească face un joc periculos pentru sănătatea morală a unui popor, trage de lege după cum îi dictează interesele grupurilor din partid. Așa au apărut „Constituția lui Iliescu”, apoi cea a lui Năstase. Doar Ponta și Antonescu au dat greș, lor nu le-a mai ieșit modificarea actului fundamental. Siluirea legii prin interpretări partinice este mult mai periculoasă decât încălcarea ei flagrantă. Legea scoasă din sediul de partid atunci când o cer interesele acestuia este produsul cel mai toxic într-o societate. Dispar reperele juridice ale întregii alcătuiri statale. Și se naște un haos, întocmai celui pe care ne este dat să-l trăim astăzi.
De aceea, ceea ce vedem în aceste zile pe treptele mai tuturor judecătoriilor și parchetelor din țară nu este o grevă, așa cum susțin guvernanții. Care guvernanți, apropo, cei cu facultățile absolvite în Dealul Ploii și cunoștințe de drept mai jos de genunchiul broaștei, au ajuns „să tragă la răspundere” și să amenințe cu pușcăria magistrați cu zeci de ani de experiență, autori ale celor mai importante tratate de drept ale țării. Greva este pentru neînțelegeri cu angajatorul și chestiuni legate de muncă și salarii, nu pentru chestiuni politice. Or, magistrații nu au probleme cu cei care le plătesc salariul, ci cu celelalte puteri ale statului care dau acte normative împotriva justiției pentru a lua controlul asupra ei. Prin urmare, revendicarea magistraților se referă la un organ politic al statului, Guvernul României, și privește o acțiune politică, respectiv abrogarea unui act normativ. Nu este un conflict de muncă privind magistrații, ci un conflict între autoritățile statului. Care trebuie tranșat rapid în favoarea independenței justiției, conform dreptului european. Adică al aceluia căruia poporul, în totală opoziție cu șleahta de impostori, îi recunoaște supremația.
Ce legătură au toate astea cu titlul, în afară de comportamentul ridicol al trimișilor PSD și ALDE în PE, menționat la început, că era să uit. Are, fiindcă am aflat ieri că ăia de se dau patrioți și spun din gură că mor de grija românilor, au aprobat zilele trecute o nouă scumpire a gazului și a curentului. Mai știți de cele 2% din ordonanța 114, puse pe energie? Da, noi cetățenii o să le plătim, ba cu asupra de măsură.

Apreciază calitatea articolului

14 VOTURI - MEDIE: 4,43
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...