spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEditorialLupta pentru libertate - Cătălin MORARU, redactor șef

Lupta pentru libertate – Cătălin MORARU, redactor șef

O româncă a trimis o scrisoare sfâșietoare parlamentarilor români care au votat legea recursului compensatoriu. Părinții ei fuseseră înjunghiați sălbatic de un cetățean care abia ieșise din pușcărie în baza acestei legi. Femeia îi conjura să abroge legea care a golit pușcăriile, lăsând în libertate criminali, violatori, pedofili și tâlhari. Degeaba. Parlamentarii PSD tocmai au respins în comisie propunerea de abrogare a legii făcută de opoziție. La rândul ei, premierul demis Viorica Dăncilă, în vizita de la Botoșani, a declarat că nu se va atinge de justiție și gata. Cel mai nesimțit răspuns a venit de la parlamentarul PSD Olguța Vasilescu, însă. Ea a răspuns unui reporter că, dacă e nemulțumit de legea aia, să vorbească cu Raluca Prună, că ea e inițiatoarea. Pe lângă faptul că legea inițiată de Prună a fost modificată grosolan de pesediști, ca parlamentar, dacă o lege e proastă, nu o votezi, nu? Cum dracu să dai vina pe inițiatorul legii, care era ministru acum patru ani? Dar am mai spus că pesediștii cred că au alegători complet cretini, asta e doar o dovadă în plus.

Cel mai recent caz de la Botoşani legat de această lege l-am făcut public zilele trecute, cred. În ultima perioadă, cam o dată pe săptămână am avut cel puțin un caz de acest gen, violență cu autor recidivist eliberat cu această lege și asta doar în județul nostru.

Motivul înmulțirii acestor cazuri este simplu. La nivel de țară, numărul deținuților scoși din pușcării a depășit 21.000. Oameni care au ajuns pe străzi, fără bani, fără meserie, iar cei de la eliberări condiționate sau poliție sunt complet depășiți de situație. Așa s-a ajuns la o escaladare a violenței fără precedent în România. Dincolo de statisticile șefilor poliției, noi vedem și relatăm situația de pe stradă. Dacă în România clanurile de interlopi se bat în drum, la o sută de metri de sediul guvernului, evident că nu mai putem avea pretenții vizavi de siguranță, lege și ordine în restul teritoriului țării.

Normal, pesediștii au explicații și vinovați pentru orice. După bătaia dintre interlopi în plin centrul Bucureștiului, Viorica Dăncilă spune că pentru neintervenția polițiștilor vinovat e Iohannis. Că nu a numit ministru de interne. Cum nici măcar doamna premier nu poate fi de o prostie așa de abisală, trebuie să o luăm ca în investigațiile jurnalistice și să înțelegem cui folosește starea actuală de fapt, pentru a lămuri lucrurile.

Am înțeles – deși nu am aprobat – lupta pesediștilor cu justiția. Acolo scopul era simplu, să îl scape pe Dragnea de pușcărie. Întrebarea la care trebuie să găsim răspuns este de ce au sărit linia pesediștii lui Dragnea și au trecut la măcelărirea justiției în domenii unde Dragnea sau alți membrii ai partidului nu aveau nici o treabă. Dacă dezincriminarea neglijenței în serviciu sau pedepse mai mici pentru corupție erau de înțeles venind de la pesediști, ce rost aveau micșorarea pedepselor pentru tot felul de infracțiuni, chiar și cele cu violență? De ce era nevoie să scoți toți tâlharii din pârnaie, când „grupurile alea de reflecție” pomenite de fostul ministru Tudorel Toader puteau elabora legi țintite fix pe pesediștii închiși (sau în pericol de a fi închiși) pentru corupție, delapidare, luare de mită, etc.

Este de înțeles – din perspectivă pesedistă – decapitarea DNA și DIICOT. Aveau de furat și nu voiau să fie deranjați. „Putem să le furăm și zahărul din ceai”, spunea un demnitar de prin Teleorman, după succesul operațiunii. Ce trebuie să înțelegem, însă, este de ce erau necesare propuneri legislative de genul celei care elimina filmările camerelor de supraveghere ca fiind probe în procese. Sau că violatorul trebuie să asiste la interogatoriul luat victimei și să îi rânjească în față. De ce procurorul care anchetează o faptă și descoperă alta trebuie să nu o cerceteze. Iar astea sunt doar câteva exemple, avem câteva sute din astea. Din fericire, multe din ele nu au mai apucat să fie aprobate, dar au lipsit doar cinci minute. Noroc că a intrat Dragnea la pușcărie, iar Viorica s-a speriat că ar putea să îi urmeze și a schimbat macazul.

Răspunsul e simplu și e doar unul singur. Oricât de rău era Dragnea și alții ca el, nu cred că aveau de gând să violeze pe cineva. Să tâlhărească oameni pe stradă și să nu îi vadă camerele sau să fure de prin casele oamenilor. De fapt, interlopii care se băteau pe scările de la guvern făceau asta pentru că știau că pot. Că nu li se întâmplă nimic în statul mafiot în care trăim. Lupta cu justiția nu a fost doar pentru Dragnea. Mai erau niște prieteni care aveau probleme cu legea. Și trebuiau ajutați și ei.

Trebuie să înțelegem foarte bine conexiunile astea, există peste tot în lume, nu doar în România. Diferența e că nicăieri în lume statul nu a luptat așa de tare pentru drepturile infractorilor ca la noi. De aia Traian Băsescu se afișa cu Bercea Mondialu, de aia Codrin Ștefănescu venea pe la toate mitingurile păzit de niște fioroși tatuați, care erau chemați să îl scoată pe Dragnea din probleme, când era cazul. Pentru că sunt din aceeași gașcă. Fac bani prin metode diferite, fură prin metode diferite, dar scopul este același, în fond. Așa că o alianță era absolut natural să apară, nu? Dar nu am crezut că va deveni așa de strânsă, recunosc asta.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...