spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialPesediștii așteaptă Colectivul liberalilor - Cătălin MORARU, redactor șef

Pesediștii așteaptă Colectivul liberalilor – Cătălin MORARU, redactor șef

Așa cum știam cu toții – în afară de liberali – planul lor și al președintelui Iohannis cu alegerile anticipate s-a făcut țăndări. Am rămas și cu alegeri locale într-un tur, cel mai probabil și fără anticipate, plus un guvern demis care nu poate să conducă țara, având un mandat extrem de limitat.

Cum s-a ajuns aici e limpede, pesediștii lui Dragnea au început să folosească Curtea Constituțională, care este a lor, președintele Valer Dorneanu fiind pesedist până în vârful unghiilor. L-am ascultat la televizor, explicând de ce interzice Curtea alegeri anticipate în România, că asta face, de fapt. Omul a explicat cum a auzit declarațiile lui Iohannis și ale lui Orban, ce concluzii a tras și alte asemenea. Nu am auzit nimic de la domnul despre Constituție, pe ce s-a bazat când a interzis alegerile anticipate. Nu, omul a făcut o analiză politică, atât. Iar CCR nu vrea anticipate, pentru că PSD nu vrea anticipate, să fie limpede.

Și ca să fie treaba bine făcută, pesediștii îl propun ca președinte al Senatului, al doilea om în stat, adică, pe nimeni altul decât senatorul PSD Șerban Nicolae. Celebru prin legile propuse în favoarea infractorilor, prin slugărnicia față de Dragnea și prin comportament grobian față de colegii parlamentari. Așa că ne putem aștepta la o mulțime de legi populiste dinspre PSD, acum că guvernul nu poate mișca nimic, plus, eventual, continuarea unei legislații prietenoase cu infractorii. Să nu uităm că Dragnea încă este în pușcărie.

Acum că aproape i-au liniștit pe liberali, pesediștii doar așteaptă sosirea coronavirusului în România, pentru a face un scandal la fel de mare ca pe vremea tragediei de la Colectiv. Pentru că problema nu e dacă vom avea bolnavi în România, ci când. Iar starea sistemului de sănătate este așa cum știm, așa că statul va fi complet incapabil să se descurce cu o epidemie de asemenea magnitudine. Toate organele de presă ale PSD deja trâmbițează dezastre uriașe, zilele trecute îl auzeam pe Ion Cristoiu spunând cu inconștiență că „poate că vrea Iohannis anticipate, dar s-ar putea să nu mai aibă cu cine”, de parcă coronavirusul ăsta e ciuma bubonică, nu un soi de gripă mai agresivă. Din cauza gripei noastre autohtone au murit deja anul ăsta aproape 50 de persoane, e deja declarată în țară epidemie de gripă, dar nu l-am auzit pe moș Cristoiu să se îngrijoreze de asta. Normal, gripă de-a noastră avem în fiecare an, coronavirus sună mai exotic.

E foarte ușor de indus panică în societate, nimic mai simplu, chestie pe care guvernul ar trebui să o combată și nu prea o să mai poată, ca urmare a mandatului limitat pe care îl are.

Iar dacă totuși reușim să scăpăm de coronavirusul ăsta, vine luna septembrie, cu PNL la guvernare, când se măresc pensiile, un efort bugetar uriaș, cu nu se știe ce rezultate. Nici un politician, absolut nici unul, nici măcar de la USR PLUS nu au avut curaj să spună că e o măsură nesustenabilă.

Pesediștii se vor bate cu pumnul în piept că ei țin cu poporul, iar regretele liberalilor pentru jocul de glezne făcut împreună cu PSD ca să aibă alegeri locale într-un singur tur vor fi nu doar târzii, ci și inutile.

Deocamdată însă supărarea PNL e doar de fațadă. Poate e supărat Orban că s-ar putea să nu mai fie premier, dar în partid nu e problemă. Dacă l-ați întreba, de exemplu, pe botoșăneanul Viorel Grigoraș, care tocmai a fost numit secretar de stat, nu cred că e foarte supărat. La fel toți directorii și șefuleții numiți – sau care vor fi numiți – de PNL, pe diverse funcții. Oamenii au intrat în sistem, asta înseamnă bani, privilegii și altele asemenea. Când și cum sunt alegeri, încotro se îndreaptă țara, deja nu mai e problema lor.

Cum alegerile anticipate sunt tot mai puțin probabile, soluția ar fi ca PNL să guverneze și să își asume o politică economică sănătoasă pentru țară, chiar dacă asta ar presupune și ceva măsuri nepopulare. Evident că asta nu se poate, la cum se prezintă PNL astăzi. Dacă vor guverna, o vor face exact la fel de populist cu PSD, cel puțin până la alegeri.

Și dacă tot vor face la fel ca pesediștii, de ce să nu îi cheme înapoi? Ce ar fi să își retragă Iohannis promisiunea că nu va numi un premier de la PSD? Să îi lase pe pesediști să guverneze. Poate o cheamă înapoi pe Viorica, mai și râdem, cel puțin prima săptămână, până învață să spună corect coronavirus.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...