spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăÎnvățământZiua Educaţiei, marcată de elevi şi profesori

Ziua Educaţiei, marcată de elevi şi profesori

Ziua Internaţională a Educaţiei (5 octombrie) reprezintă o ocazie potrivită pentru a conştientiza rolul pe care educaţia îl are în formarea tinerilor şi în dezvoltarea societăţii.

Întrucât prioritatea Reprezentanţei Comisiei Europene din acest an este educaţia, Reţeaua Naţională a Centrelor de Informare Europe Direct a hotărât să marcheze această zi printr-un eveniment sau o serie de evenimente dedicate, sub genericul Ziua Centrelor Europe Direct.

Ziua Centrelor Europe Direct este un eveniment comun al întregii Reţele Europe Direct România, asigurându-se astfel creşterea coeziunii şi a coerenţei interne, precum şi susţinerea elementului de common narrative, aşa cum a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene în cadrul Reuniunii Generale a Reţelei Europe Direct, desfăşurată la Bruxelles, în perioada 19-22 octombrie 2015.

„Astfel, de Ziua Mondială a Educaţiei, dar şi pe parcursul întregii săptămâni, fiecare Centru Europe Direct din ţară se va implica în organizarea unor evenimente care se vor desfăşura simultan în fiecare dintre cele 31 de comunităţi vizate de cele 31 de centre de informare, acoperind astfel nevoia de informare a comunităţii locale, cât şi conectarea la realitatea acesteia”, a declarat jurnalistul Radu Căjvăneanu, şeful Centrului Europe Direct Botoşani.

El a adăugat că Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituţiile UE şi cooperează cu alţi parteneri de informare activi. Ele completează şi susţin activitatea Reprezentanţelor Comisiei Europene şi a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local şi regional.

 

Întâlnire inedită între elevii din judeţ

 

Centrul Europe Direct Botoşani a căutat să marcheze într-un mod inedit Ziua Mondială a Educaţiei la Botoşani. Pe 5 octombrie, a fost organizată o întâlnire între un grup de elevi de gimnaziu şi de liceu din Botoşani şi 60 de colegi de la Şcoala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti. La reuşita activităţii au colaborat câteva asociaţii din Botoşani: Asociaţia Buzzmedia, Club Modas Studio, Club Foto FOCUS, precum şi profesori, părinţi, autorităţi locale din Vlăsineşti.

Dialogul a avut loc pe baza unui chestionar alcătuit din cinci întrebări, adresat ucenicilor de la Şcoala de mecanici agricoli: ce părere au despre meserie, ce vor să facă după absolvirea şcolii, unde ar dori să lucreze, cum văd ei raportul dintre teorie şi practică, ce aşteptări au privind câştigul salarial.

A rezultat că elevii din învăţământul profesional sunt convinşi că meseria este o chestiune onorabilă. După absolvirea şcolii, cei mai mulţi dintre ei ar dori să intre direct în ”câmpul muncii”, fiindcă ştiu că meseria lor este foarte căutată. Mai puţini s-au declarat interesaţi de facultate şi chiar de un liceu. Mulţi dintre cei mai mici, de clasa a IX-a, ar fi atraşi să lucreze în Europa; colegii lor cu un an mai mari ar rămâne în ţară sau chiar în judeţ. Teoria şi practica ar trebui să fie în echilibru după părerea lor; dar doresc cu ardoare să-şi ia cât mai repede permisul de conducere. Cât priveşte câştigul salarial aşteptat: pornesc de la minimum 2.000 lei lunar.

Au venit să studieze la Vlăsineşti, dar şi din Manoleasa Prut, Mitoc sau de la oraş.

Elevii din Botoşani participanţi la dialog au fost impresionaţi de bunul simţ şi spiritul practic al elevilor şcolii Vlăsineşti, de modul simplu şi concret în care îşi văd ei viitorul.

Dialogul a fost precedat de o întâlnire cu profesorul Lidia Macsiniuc, directorul şcolii şi cu Lucian Trufin, primarul comunei. Lucian Trufin a evidenţiat sprijinul Primăriei pentru numeroasele proiecte de succes ale localităţii, între care şi cel al şcolii profesionale.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...