Chitarist botoşănean pe locul 1 la un puternic festival internaţional

Un tânăr chitarist botoşănean face senzaţie la festivalurile internaţionale la care participă. Este vorba de Andrei Piţu, elev al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.

După ce a cucerit România cu talentul său, fiind unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti din ţară, Andrei Piţu a uimit şi Europa la cea de a patra ediţie a Festivalului internaţional de chitară clasică şi harpă de la Bale-Valle „Live guitar” din Croaţia, care a avut loc în perioada 2-8 iulie. La concurs au participat printre cei mai buni 80 de concurenţi din Italia, Turcia, Croaţia, România, Muntenegru şi Serbia. Concursul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: chitară clasică, ansamblu de chitare, ansamblu de chitare şi harpă şi harpă. De asemenea, concursul a fost structurat şi pe categorii de vârstă, ultima fiind cea de concertişti profesionişti. Andrei Piţu a intrat în concurs în cea de a doua categorie de vârstă la chitară clasică, la care au participat 12 concurenţi, toţi fiind foarte buni. El a reuşit o prestaţie aproape de perfecţiune, fiind plasat pe locul 1 de către juriul competiţiei. Marele premiu al secţiunii a fost cucerit de polonezul Aleksander Anioł, care a fost notat de juriu cu 100 de puncte. „Andrei e mulţumit că a evoluat de la ultima competiţie la care a participat şi a reuşit să se concentreze mai bine la concursul din Croaţia. Evident, este conştient că mai sunt multe aspecte la care are de lucrat, legate în special de interpretarea artistică a pieselor. Lucrează la aceasta în continuare, mai ales că urmează să participe la un nou festival internaţional puternic, care va avea loc începând cu 21 august la Cluj, Transilvania Guitar Fest 2018. Are mult de muncă, nu numai pentru că va avea alt repertoriu, ci şi pentru că, atunci când de pregăteşti pentru nivelul ăsta de performanţă, nu e loc şi de vacanţă, aşa cum e înţeleasă de ceilalţi copii de 12-13 ani”, a declarat Manon Piţu, mama tânărului artist.

Andrei Piţu are cuvinte de recunoştinţă pentru cei doi profesori care îl îndrumă în studiul chitarei: Carmen Cojocaru de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani şi profesorul clujean Ştefan Trifan.

Este un copil foarte bun, care pune mult suflet în ceea ce face. Mai mult, are şi sprijinul părinţilor, ceea ce e foarte important, pentru că nu e uşor să ajungi la o asemenea performanţă. Necesită multe sacrificii, şi chiar costuri materiale, dar bucuria obţinerii rezultatelor la concursurile naţionale şi internaţionale este imensă”, declara, luna trecută, profesoara Carmen Cojocaru, după ce Andrei Piţu lua locul 1 la renumitul concurs „Lira de Aur”.

Deja ai votat!