Închis după ce a fost iertat de regină

A fost condamnat la închisoare pe viaţă în Anglia, dar eliberat condiţionat printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, iar acum a ajuns să înfunde puşcăria la Botoşani. Este cazul unui botoşănean trimis în judecată pentru trafic de persoane şi condamnat definitiv, vineri, de magistraţii Curţii de Apel Suceava la trei ani de închisoare cu executare.

Sentinţa a venit după un deceniu de la comiterea faptelor, însă povestea botoşăneanului pare desprinsă dintr-un film. Căutat de poliţiştii botoşăneni, Zeno Irinel Havîrneanu, căci despre el este vorba, a ajuns să fugă în Italia, iar de aici în Marea Britanie, unde a ajuns tot în puşcărie.

Potrivit anchetatorilor, faptele pentru care a ajuns să fie închis acum s-ar fi petrecut în 2007, când Irinel Zeno Havîrneanu, de loc din Drăguşeni, ar fi făcut parte dintr-un grup ce racola tinere în vederea exploatării sexuale, în România şi peste hotare.

Gruparea a fost „spartă” un an mai târziu, după un caz terifiant petrecut în Hăneşti. Atunci, un copil de doi ani şi jumătate a fost răpit de lângă mamă şi ucis din răzbunare de un dezaxat mintal. Investigaţiile făcute atunci pentru găsirea copilaşului au scos la iveală o adevărată „Sodoma şi Gomora”, mai multe tinere prostituându-se prin intermediul unor bărbaţi din Săveni, printre care Ion Bodron, cel care era în legătură şi cu gruparea care trimitea fete în străinătate.

Iţele au dus şi către Zeno Irinel Havîrneanu, cel care plecase însă din ţară înainte de acţiunea procurorilor de la DIICOT. De aceea, el nici măcar nu a fost audiat în momentul descinderilor.

Pentru a-i da de urmă, anchetatorii au cerut în noiembrie 2008 arestarea lui în lipsă, botoşăneanul fiind dat în urmărire internaţională. Pentru a nu rata toată ancheta, în 2011, procurorii DIICOT au disjuns dosarul şi l-au trimis în judecată doar pe celălalt suspect, Dan Marin Topală, care a murit însă în timpul procesului.

În schimb, Zeno Irinel Havîrneanu şi-a continuat aventura prin Italia, acolo unde în toamna lui 2007 a ajuns să fie considerat printre principalii suspecţi în cazul unui viol comis asupra unei tinere de 21 de ani din Cagliari, fiind identificat cu ajutorul unui tatuaj.

De aici, botoşăneanul ar fi plecat în Marea Britanie, unde ar fi violat o altă tânără, care a murit. Capturat, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi închis. Imediat ce poliţiştii botoşăneni au primit informaţia că Irinel Zeno Havîrneanu a fost prins, ei au cerut extrădarea lui. A fost nevoie de o procedură extrem de complicată, prin Ministerul Justiţiei.

În urma numeroaselor demersuri, botoşăneanul a fost adus în ţară abia anul trecut.

Trimis în judecată, el a negat toate acuzaţiile, susţinând că fetele ar fi ştiut că urmau să se prostitueze.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!