spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăSalvatori fugăriţi cu scandal şi topoare

Salvatori fugăriţi cu scandal şi topoare

Caz incredibil la Tudora, unde echipajul medical SMURD, chemat să acorde asistenţă medicală unui bărbat, a ajuns să fie sechestrat chiar de presupusa victimă, dar şi de familia acestuia. Totul s-a întâmplat duminică seară, când un apel la serviciul 112 anunţa că un bărbat a suferit o plagă tăiată la mâna stânga şi sângera puternic. La faţa locului a fost trimis echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD, care a nimerit, însă, în mijlocul unui întreg scandal, membrii familiei, cât şi victima fiind într-o stare avansată de ebrietate.

Deşi iniţial bărbatul a acceptat să urce în ambulanţă pentru a primi îngrijiri medicale, ulterior a devenit violent verbal şi fizic cu cadrele medicale. A început să le ameninţe, a rupt foile medicale de caz şi a fugit din ambulanţă, ţipând că medicii vor să îl omoare.

Din curte, tatăl acestuia a ieşit cu o toporişcă şi striga la personalul medical că sunt „oamenii primarului”, moment în care cei din ambulanţă s-au văzut nevoiţi să se încuie în interiorul autosanitarei şi să sune la 112 pentru a cere ajutorul poliţiei.

La faţa locului au ajuns nu mai puţin de trei echipaje de poliţie, care s-au chinuit să liniştească spiritele, în cele din urmă poliţiştii fiind nevoiţi să folosească spray-ul lacrimogen şi să îl încătuşeze pe pacientul recalcitrant.

Acesta a fost transportat la Urgenţe, în cele din urmă, după care la Secţia de Psihiatrie, unde a şi rămas internat.

Poliţiştii l-au amendat pe scandalagiu cu 1.000 de lei pentru deranjarea liniştii şi ordinii publice.

 

Ajutorul poliţiei cerut tot mai des

 

Medicii spun că astfel de situaţii sunt frecvente, iar ajutorul poliţiei este cerut din ce în ce mai des. „Noi ne-am dori de multe ori ca echipajele de poliţie să ajungă înaintea noastră în astfel de cazuri şi să ne poată oferi echilibrul de care avem nevoie pentru a putea acorda servicii medicale de calitate”, a precizat medicul specialist în urgenţe Ramona Elena Guraliuc, şeful UPU-SMURD Botoşani.

Cadrele medicale spun că tot timpul agitaţia şi violenţa celor din jur împiedică actul medical. „În situaţii de acest gen trebuie să fii extrem de echilibrat şi să stabileşti care este urgenţa majoră în situaţia dată şi să reuşeşti să acorzi primul ajutor pacientului, nu explicaţii familiei, aparţinătorilor sau privitorilor, sau să încerci să calmezi persoanele recalcitrante”, a mai spus medicul coordonator al UPU-SMURD.

 

Urgenţe transformate în scene de război

 

Cadrele medicale, mai ales cele din Urgenţe şi de la Ambulanţă, sunt supuse zi de zi presiunii rudelor celor bolnavi, dar şi atacurilor pacienţilor. Cei mai mari scandalagii provin din rândul celor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor halucinogene.

Cadrele medicale amintesc de cazul unei tinere, adusă la spital în stare de ebrietate. Aceasta a avut o criză de nervi în toaleta UPU. „A fost nevoie de opt bărbaţi ca să o poată scoate de acolo şi să o controleze”, a povestit un asistent din cadrul UPU.

O altă femeie, deşi însărcinată, a sărit la bătaie la cadrele medicale, pentru că au refuzat s-o lase să plece din spital pentru a-şi vedea concubinul. Aceasta a fost calmată, în cele, din urmă de poliţişti şi jandarmi.

Forţele de ordine au intervenit şi atunci când un bărbat aflat în stare de ebrietate a sărit la bătaie la două asistente care încercau să-i ofere ajutor.

 

Legi împotriva pacienţilor agresivi

 

Pacienţii şi aparţinătorii agresivi cu cadrele medicale aflate în timpul serviciului sunt pasibili de închisoare. În 2012 a fost completată în acest sens Legea privind reforma în domeniul sănătăţii cu privire la măsurile care se impun în cazul pacienţilor care îşi varsă nervii asupra personalului medical. Astfel, ameninţarea unei persoane din sistemul sanitar se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. Lovirea sau orice acte de violenţă se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani, vătămarea corporală se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la şase ani, iar vătămarea corporală gravă a cadrelor medicale se va pedepsi cu închisoare de la trei la 12 ani.

Problema este că în continuare legislaţia se aplică foarte greoi sau deloc, iar agresorii cadrelor medicale scapă doar cu o mică amendă, în cel mai rău caz.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...