Anchetaţi după ce au ucis o căprioară

Imagini şocante au ajuns miercuri dimineaţă în mediul online. Doi tineri din judeţul Botoşani apăreau fotografiaţi în timp ce ucideau cu bâta o căprioară şi s-au gândit să se laude cu „isprava” lor, stârnind indignarea utilizatorilor din mediul online.

Adolescenţii s-au lăudat că au prins animalul într-o pădure din comuna Mihălăşeni şi ulterior nu s-au lăsat până nu l-au omorât. În scurt timp, însă, cazul a ajuns şi în atenţia poliţiştilor, care au demarat de ieri dimineaţă o amplă anchetă în acest sens. După câteva ore de cercetări, oamenii legii au reuşit să identifice tinerii din fotografia apărută în mediul online. Fotografia este mai veche, făcută în urmă cu câţiva ani, când cei doi erau minori, în prezent având 20, respectiv 21 de ani. Chiar şi aşa, însă, cei doi au intrat în atenţia Poliţiei.

„În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru braconaj cinegetic. Se continuă cercetările în vederea luării măsurilor legale”, a precizat inspectorul Maria Carp, putător de cuvânt al IJP Botoşani.

 

Legea prevede pedepse aspre

 

Potrivit legii, vânătoarea este definită ca „acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca finalitate capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexe, aflate în stare de libertate”.

La căprioare, metodele de vânătoare admise sunt pânda şi dibuitul, cu sau fără chemătoare. Goana este interzisă la această specie, ca de altfel şi vânarea cu câini mânători. Indiferent de sex, anotimp şi metoda de vânătoare, la căprior nu se poate trage decât cu proiectil unic, admise fiind şi armele lise şi armele cu glonţ de la calibrul 5,6×43 în sus.

Sezonul de vânătoare la căpriori masculi este deschis între 15 mai şi 15 octombrie, iar la femele între 1 septembrie şi 15 februarie.

Potrivit legii, dacă faptele prevăzute au fost săvârşite de două sau mai multe persoane împreună, acestea se pot pedepsi cu închisoare de la trei la 10 ani.

 

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!

1 COMENTARIU