spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăApă gratis la toţi săracii

Apă gratis la toţi săracii

Săracii judeţului ar urma să beneficieze de încă un ajutor din partea statului. Astfel, după ajutoarele sociale şi subvenţiile pentru căldură, cei cu venituri mici ar urma să beneficieze de decontări şi la preţul apei. Problema o reprezintă faptul că aceste reduceri vor fi achitate din banii primăriilor, care nu au un buget pentru aşa ceva.

Potrivit unei legi intrate în vigoare la începutul lunii august, persoanele singure sau familiile care au venituri mici vor putea beneficia de o subvenţionare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, în limita a 75 de litri de apă pe zi de persoană (spre exemplu, o familie cu patru persoane poate beneficia de subvenţionarea a nouă metri cubi de apă lunar). Limita veniturilor pentru familii este de 786 de lei lunar pe membru de familie, în timp ce pentru persoanele singure limita venitului este de 1.082 de lei. Pentru acest ajutor sunt luate în considerare doar veniturile pe luna anterioară celei în care se solicită acest drept.

Potrivit legii, acordarea ajutorului se face prin dispoziţia primarului, la solicitarea scrisă a eventualului beneficiar.

Sistem similar subvenţiilor la încălzire

 

„Principiul va fi acelaşi ca la energie termică, există o declaraţie care se completează pentru veniturile pe care le au, iar această activitate ar trebui pusă în practică de către primării. Aceştia vor trebui să prezinte către noi toate aceste fişe cu numărul de beneficiari, primăriile îşi vor face un buget, probabil vor cere de la nivel central. Programul se desfăşoară prin Ministerul Protecţiei Sociale. Am făcut nişte paşi deja, i-am informat pe cei de la ADI Aqua despre faptul că dorim o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale”, a spus Cristian Romanovschi, directorul comercial al Nova Apaserv.

Acesta a mai precizat că cei mai mulţi beneficiari ar fi în mediul rural, acolo unde majoritatea abonaţilor Nova Apaserv au media veniturilor nete sub pragul prevăzut de lege. „Consumul mediu de apă în municipiu este de 5,7 metri cubi, în timp ce în mediul rural acesta este de aproximativ trei metri cubi. Pentru noi, ca societate, este un lucru bun”, a încheiat Cristian Romanovschi.

 

„Nu este corect să tot dăm subvenţii”

 

Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a declarat că autorităţile centrale ar fi trebuit să ia în calcul şi o schemă de compensare. „Nu-i normal să ne dea o sarcină suplimentară, fără sursă financiară. Noi vom respecta legea, dacă trebuie să facem anchete sociale, să stabilim beneficiarii, dar mai mult de atât ce să facem? Nu este corect să tot dăm subvenţii din impozitele plătite de botoşăneni. Totul este până la bani, pentru că până la urmă ar trebui să-i întrebăm pe toţi botoşănenii care plătesc impozite şi taxe dacă sunt de acord cu această măsură”, a precizat primarul.

Potrivit edilului, există deja multe nemulţumiri şi de la faptul că municipalitatea asigură subvenţia la termoficare pentru cei aproximativ 11.000 de botoşăneni clienţi ai Modern Calor. Anul trecut, municipalitatea a plătit 10 milioane de lei şi are de achitat în acest an aproximativ 11 milioane de lei.

Până la această dată, Modern Calor a primit jumătate din fonduri, municipalitatea solicitând şase milioane de lei de la bugetul de stat. Câteva milioane de lei pleacă de la bugetul local pentru subvenţionarea abonamentelor eliberate pensionarilor şi elevilor care circulă cu tramvaiele şi microbuzele. În aceste condiţii, este de la sine înţeles că bugetul local nu ar putea suporta încă o povară financiară generată de aceste noi măsuri sociale privind consumul de apă.

Datorii uriaşe la Nova Apaserv

 

Nova Apaserv are de recuperat de la clienţii din tot judeţul 12,109 milioane de lei. Spre exemplu, Nova Apaserv are de recuperat numai în municipiul Botoşani 554.000 de lei de la agenţii economici, 7,832 de milioane de lei de la botoşănenii care locuiesc la bloc, 750.000 de lei de la botoşănenii de la case, respectiv 335.000 de lei de la instituţiile publice.

În municipiul Dorohoi, furnizorul de apă are de încasat  90.000 de lei de la agenţii economici, 961.000 de lei de la populaţia de la bloc, 345.000 de lei de la cei care locuiesc la case şi 90.000 de lei de la instituţiile publice.

Din cauza datoriilor mari reprezentaţii furnizorului de apă organizează campanii de debranşări săptămânal, însă de multe ori aceştia au nevoie de ajutorul jandarmilor pentru a putea sista apa datornicilor.

 

– Virginia CONSTANTINIU

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!

2 COMENTARII

  1. Beneficiari vor fi tori tiganii din orași sanatosi tun care nu vor sa muncească. Ei au gura mare si mana întinsa după locuințe, ajutoare sociale și orice altceva, gratis sa fie. Dintre saracîi județului, unii dintre ei nu-și cunosc drepturile, alții , care intradevar ar avea nevoie de un ajutor,sunt scoși pe usa afara. Nu ești țigan cu gura mare, nu beneficiezi de nimic.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...