spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăPompierul maratonist pleacă la Polul Sud

Pompierul maratonist pleacă la Polul Sud

Au mai rămas 20 de zile până când plutonierul major Iulian Rotariu, pompierul botoşănean care a străbătut până acum aproape 1.000 de kilometri prin deşerturile lumii pentru a face cunoscută cauza copiilor cu autism din Botoşani, va lua startul într-o nouă provocare. Este vorba de ultramaratonul „The Last Deserts”, care se va desfăşura în Antarctica, în perioada 23 noiembrie-3 decembrie 2018.

Cursa se va derula în cea mai neîmblânzită regiune din sudul planetei, dominată de gheţari. Din cauza condiţiilor vitrege, organizatorii au decis ca toţi concurenţii înscrişi la start să se întâlnească în Argentina, în localitatea Ushuaia, aici fiind programată şi prima etapă.

 

Traseu stabilit în funcţie de condiţiile climatice

 

Care va fi traseul este greu de spus, pentru că organizatorii vor decide acest lucru în funcţie de condiţiile climatice, fiind vizate nouă zone din aşa numita peninsulă Trinity. „Competitorii vor fi transportaţi în fiecare etapă cu bărci speciale numite zodiacuri. Dacă vântul devine prea sever, concurenţii vor trebui să aştepte pe ţărm până când vântul se va calma. Toate echipamentele trebuie să fie transportate în saci impermeabili, deoarece sloiurile de gheaţă pot străpunge uneori zodiacurile”, au transmis organizatorii.

Bagajul lui Iulian Rotariu va trebui să fie un rucsac de numai 25-30 litri, care va cântări între 15 şi maxim 33 kg. Doar cu acesta în spinare, el va trebui să alerge din nou 250 de kilometri, de data aceasta în 10 zile, pe un ger năprasnic, media temperaturilor fiind de -20°C, traseul urmând zone cu zăpezi de până la un metru. Organizatorii i-au anunţat deja că vor avea de a face cu vânt extrem de puternic.

„Singurii spectatori din Antarctica vor fi pinguinii”, au precizat cei de la „4Deserts”. Între etapele cursei, pentru a nu îngheţa din cauza temperaturilor extreme, concurenţii vor fi găzduiţi pe „Plancius”, o navă de cercetare oceanografică construită în 1976 pentru Marina Regală Olandeză şi transformată în 2004 în navă de expediţie.

 

„Va fi o cursă în condiţii cu totul extreme”

 

„Mă rog să mă întorc cu bine. Va fi o cursă în condiţii cu totul extreme. Eu m-am pregătit până ieri (n.r. – joi, 1 noiembrie), aici la Botoşani, dar vă daţi seama că acolo vor fi cu totul alte temperaturi”, a spus Iulian Rotariu. Botoşăneanul s-a înscris deja în competiţie, iar potrivit organizatorilor va concura cu numărul 39, în cursă fiind înscrişi până acum 51 de sportivi.

Indiferent de rezultat, dacă va termina cursa, Iulian Rotariu ar putea intra în clubul select „4 Deserts” în care sunt incluşi numai sportivii care au dus la bun sfârşit cele mai dure patru ultramaratoane din lume – Gobi March, Atacama Crossing, Sahara Race şi The Last Deserts, el fiind primul român care aspiră la acest titlu. „După această cursă, competiţia «4Deserts» va rămâne doar o amintire, pentru că următoarea provocare va fi să alerg în deşertul Australiei, unde va fi o cursă de 520 de kilometri”, s-a destăinuit Iulian Rotariu.

Mai multe ultramaratoane la activ

 

Până în prezent, pompierul botoşănean a participat la Gobi March (China, în iunie 2016), Atacama Crossing (Chile, în octombrie 2016) şi Sahara Race (în mai 2017), unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă şi locurile IV şi respectiv VI la general. Întrucât a terminat trei din cele patru ultramaratoane organizate de organizaţia „4 Deserts”, botoşăneanul a primit din partea organizatorilor permisiunea de a se înscrie în cursa „The Last Desert”. Între timp, el a mai concurat şi în ultramaratonul „Roving Race Patagonia” din Patagonia, desfăşurat în noiembrie 2017.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...