spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăPesta porcină a ajuns la Botoşani

Pesta porcină a ajuns la Botoşani

Autorităţile sunt în alertă după ce a fost descoperit un porc mistreţ mort la patru-cinci kilometri de graniţa judeţului cu Ucraina în pădurea din apropierea localităţii Alba, comuna Hudeşti, pe fondul de vânătoare 40 Suharău. Primele analize făcute la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava de la Suceava au indicat faptul că acesta avea pesta porcină africană, confirmarea venind în cursul zilei şi de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Se pare că animalul era mort de nouă-zece şi, dacă se ţine cont de faptul că timp de 40 de zile animalele infectate pot transmite virusul, situaţia din Pădurea Alba ar putea fi una destul de gravă.

26 de localităţi în zona supravegheată

Prefectul Dan Şlincu a convocat o Şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani şi a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. De asemenea au fost stabilite şi zonele de restricţii. „În cursul zilei de mâine (n.r. – astăzi) vom avea întâlniri cu primarii şi membrii unităţilor locale de sprijin din zona de supraveghere pe o rază de 13 kilometri de la locul în care s-a găsit cadavrul”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

play-sharp-fill

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) a judeţului Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie a afirmat că s-au luat deja primele măsuri de biosecuritate şi că s-au stabilit o zonă infectată pe o rază de opt kilometri şi una tampon de alţi cinci kilometri. „Trasând pe hartă aceste zone rezultă că sunt afecte 26 de localităţi din nouă comune”, a declarat Ovidiu Airimiţoaie. Acesta susţine că pentru prevenirea pestei porcine în gospodării, în următoarele de zece zile, până la finalizarea anchetei epidemiologice, este interzisă mutarea animalelor din „localităţile aflate în zona de protecţie”. „Trebuie să înţeleagă crescătorii că e o perioadă scurtă în care animalele nu pot părăsi exploataţia”, a mai spus specialistul, care le-a cerut oamenilor din acea zonă să-şi supravegheze animalele şi dacă acestea dau semen de boală să anunţe de urgenţă veterinarii, să nu le dea resturi de mâncare drept hrană şi să nu le taie fără acordul medicului veterinar. „Ideal ar fi ca în perioada următoare să fie amânate aceste sacrificări”, a mai spus Airimiţoaie, care a admis că efectivele de porci din gospodărie sunt reduse în această perioadă, multe animale fiind sacrificate de sărbători.

play-sharp-fill

play-sharp-fill

De asemenea, s-a impus, pentru scurt timp, o interdicţie la vânătoarea de mistreţi, urmând ca aceste vânători să fie reluată pentru a se diminua numărul de animale sălbatice, „dar nu oricum, ci la pândă sau dibuit”, pentru a limita cât mai mult migrarea efectivelor de mistreţi dintr-o zonă în alta şi o posibilă portare a virusului.

Animalele din gospodării nu vor fi sacrificate

Directorul adjunct al DSVSA a declarat clar că nu se impune sacrificarea porcilor din gospodăriile populaţiei şi le-a cerut oamenilor din zonă să nu pătrundă în focar, mai exact în pădurea Alba, pentru a duce virusul în gospodării.

play-sharp-fill

Potrivit lui Ovidiu Airimiţoaie, în comuna Hudeşti, la sfârşitul lunii noiembrie erau 500 de porci, iar în localitatea Alba, cea mai afectată de focar, până într-o 100. În prezent, numărul animalelor este însă mai mic, multe dintre ele fiind sacrificate cu ocazia sărbătorilor.

play-sharp-fill

Pe fondul de vânătoare afectat, conform raportărilor gestionarului de vânătoare, ar fi în jur de 100-120 de mistreţi. În acest sezon au fost împuşcaţi 60, conform cotei aprobate de Ministerul Mediului, şi cota suplimentară de 16 mistreţi”, a mai declarat şeful DSVSA Botoşani. Acesta a mai spus că, sâmbătă, fără a se şti de cazul cu pestă, s-a desfăşurat o partidă de vânătoare soldată cu 13 porci împuşcaţi. „Au fost luate probe şi au fost trimise astăzi (n.r. – duminică) la laboratorul de la Suceava”, a mai spus Airimiţoaie.

365 de mii de animale bolnave eliminate

Până la data de 11 ianuarie 2019, pesta porcină africană era confirmată în 303 localităţi din 19 judeţe, cu 1.153 de focare, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 651 de cazuri la mistreţi. Până la data menţionată, au fost eliminaţi 364.237 de porci afectaţi de boală.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...