spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăUltimii din regiune la drumul strategic

Ultimii din regiune la drumul strategic

Judeţul Botoşani a rămas ultimul din Moldova la implementarea proiectelor privind axele strategice, după ce şi Suceava a reuşit să deschidă la sfârşitul lunii trecute ofertele depuse pentru ambele loturi din drumul scos la licitaţie. La Suceava, drumul strategic măsoară 75,739 km şi a fost estimat la o valoare de 182 de milioane de lei fără TVA, adică 38 de milioane de euro, ceea ce reprezintă cam 504.000 de euro pe kilometru. Drumul a fost împărţit în două loturi.

Au fost depuse patru oferte, trei pentru lotul 2, Suceava-Liteni-Dărmăneşti, şi una pentru lotul 1, limită judeţ Iaşi-Budeni-Dolhasca-Liteni-Udeşti-Bosanci-Ipoteşti. Lotul 2 şi-l dispută D’Agostino Angelo Antonio Construzioni Generali (Montefalcione-Italia) şi două asocieri de firme. Prima este formată din: Nomis 2003 Galaţi-Electroinst Scînteie (Bârlad)-Damiena Suceava, Simpa Consult Iaşi-Transmir Vaslui-Instal Service Technology (Măgurele – Ilfov) – Valtellina Est Europa Sibiu, în timp ce cea de a doua reuneşte firmele: Autotehnorom Suceava-Hidroterra (Slobozia Sucevei)-S.U.C.T. Suceava-Florconstruct Suceava-Construcţii Feroviare Mureş-Obras Publicas Y Regadios (Toledo-Spania)-Netcom Activ Suceava-OPR Asfalt Timiş-Elpro Botoşani-Calcarul Suceava. Ultima asociere a depus ofertă şi pentru primul lot.

Comisia de achiziţii din cadrul CJ Suceava va anunţa câştigătorul până pe 16 aprilie 2020.

Oferte aşteptate pentru cea de-a treia licitaţie

La Botoşani lucrurile sunt rămase rău de tot în urmă cu axa strategică, acum fiind în derulare cea de a treia licitaţie. Anunţul CJ a devenit public pe 18 octombrie. Potrivit acestuia, ofertele se pot depune până pe 21 noiembrie ora 15.00, iar dacă totul va fi în regulă, câştigătorul licitaţiei va fi anunţat pe 21 martie 2020, la ora 18.00.

Cea de a treia scoatere la licitaţie s-a făcut după o nouă actualizare a preţurilor. Astfel, preţul oferit constructorilor urcă la peste 292 de milioane de lei fără TVA, adică 61,5 de milioane euro, aproximativ 610.000 euro pe kilometru. La primele două licitaţii, valorile au fost de 254 milioane de lei fără TVA, aproximativ 55 de milioane de euro, respectiv 272 de milioane de lei, fără TVA, aproximativ 57 de milioane de euro.

Drumul strategic trebuie terminat până în octombrie 2023 pentru a nu se pierde finanţarea europeană de 75 de milioane de euro.

După primele două licitaţii, constructorii au reclamat că drumul a fost scos la licitaţie într-un singur lot uriaş, de peste 106 kilometri, şi că nu s-a oferit avans la fel ca în celelalte judeţe. Acum, CJ este dispus să ofere avans până la 30% din valoarea lucrării, în condiţiile legii, dar drumul a fost scos la licitaţie tot într-un singur lot.

Prin acest proiect se dorea modernizarea a patru tronsoane de drum judeţean, în lungime totală de 106,265 kilometri, situate pe teritoriul judeţului Botoşani-DJ 282 H (limită judeţ Iaşi-Rediu-Răuseni-Călăraşi), DJ 282 (Răuseni-Todireni-Albeşti-Truşeşti-Dângeni-Hăneşti), DJ 297 (DN 29D -Blândeşti-Suliţa-Lunca-Todireni) şi DJ 294 (Dângeni-Mihălăşeni), precum şi cel situat pe teritoriul judeţului Iaşi-DJ 282 H (Şipote-limită judeţ Botoşani). Investiţia avea în vedere reabilitarea a nouă poduri existente, construirea a trei poduri noi şi amenajarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată.

Cea mai avansată situaţie se înregistrează la Vaslui, unde drumul a fost scos la licitaţie pe trei loturi atât proiectare, cât şi execuţie. La începutul anului s-au semnat contractele, iar acum s-a trecut la execuţia drumurilor. În celelalte judeţe ale Moldovei, licitaţiile sunt în diferite stadii de evaluare şi în cel mai scurt timp urmând a fi semnate contracte.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...