spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăMedic judecat după moartea unui bebeluş

Medic judecat după moartea unui bebeluş

Caz unic în istoria modernă a justiției botoșănene. Un medic a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Asta pentru că nu ar fi făcut toate demersurile în încercarea de a salva un bebeluș de la moarte.

Este vorba un medic neonatolog care a lucrat în cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean „Mavromati”. Acesta a fost acuzat că nu ar fi dispus toate măsurile și tratamentul necesar pentru a mări șansele de supraviețuire ale nou născutului. Pe acest fond, spun procurorii, micuțul a decedat la mai puțin de 48 de ore de la venirea pe lume.

Anchetă demarată în urmă cu şase ani

Ancheta în acest caz a început în urmă cu mai bine de șase ani. La numai câteva zile de la tragedie, părinții bebelușului au făcut o plângere penală împotriva medicilor de la Maternitatea Botoșani. Aceştia îi considerau responsabili de moartea copilului abia născut. A fost nevoie, însă, de mai multe expertize medico-legale. De asemenea și de o serie de precizări de la instituțiile de profil pentru punerea sub acuzare. Procesul se va judeca la Judecătoria Botoșani.

„Sunt multe de spus, dar nu vreau să greșesc. Șase ani am luptat singură cu sistemul medical, cu medicii, cu procurorii. Părerea mea este că ar fi trebuit trimiși în judecată mai mulți. Nu o spun eu, o arată rapoartele medicale și expertizele medicale. Dar mă rezum la atât”, a spus ieri Otilia Alexandrescu, care a născut un bebeluş perfect sănătos, dar care a murit la nici două zile de la naştere.

Trecută printr-un coșmar, după ce și-a văzut copilul stingându-se sub ochii ei, femeia aproape că nu mai are reacție.

Mama nu a fost lăsată să-şi vadă copilul

Firul evenimentelor a început pe 1 septembrie 2016. În acea zi, Otilia Alexandrescu, însărcinată în 40 de săptămâni, a mers la Maternitatea Botoșani pentru un consult de rutină efectuat de un medic. Atunci medicul a decis să provoace travaliul, pentru a nu risca să se mişte bebeluşul într-o poziţie nefavorabilă.

Doctorul a spart membrana și a dat drumul la apă. După mai bine de 10 ore, aproape de miezul nopţii, femeia, dar şi o asistentă, au sunat la medic, spunând că nu avea dilataţia necesară. Așa că medicul a decis să scoată bebeluşul chirurgical, nașterea fiind înregistrată pe 1 septembrie 2016 la ora 23.03.

Scorul la naştere a fost APGAR 9. Nu a primit 10 de la medic pentru că a durat mult travaliul. Bebelușul era un băieţel cu greutatea de 3.740 de grame. Deşi a cerut să-și vadă copilul, la câteva ore după naştere, femeia a fost refuzată. Motivul a fost că este după operaţie şi va trebui să mai aştepte.

A tot fost amânată până a doua zi aproape de prânz. Atunci Otilia Alexandrescu a aflat cu stupoare că bebelușul era de fapt la etajul II, pe Reanimare, în incubator, şi nu la nou-născuţi cum i se spusese iniţial.

Transfer la Iaşi refuzat de medic

Pe 2 septembrie 2016, spre seară, tatăl copilului a venit şi el la spital. După mai multe încercări a reușit să îşi vadă copilul, medicul neonatolog Dana Burlacu asigurându-l că totul este în ordine. Deși acesta s-a oferit să meargă cu nou-născutul la Iași, i s-a transmis că nu este ceva grav.

Cu toate acestea, pe 3 septembrie 2016, la ora 5 dimineaţa, el a fost chemat de acasă pe motiv că bebeluşul nu se simțea bine, iar la ora 6 dimineața a fost constatat decesul copilașului.

Aspecte ascunse părinţilor

Familia Alexandrescu a trecut printre cele mai negre clipe. Asta pentru că, în loc să trăiască bucuria aducerii pe lume a unui bebeluș, viața lor s-a transformat brusc în zile pline de lacrimi. Atunci când au început să adune documentele cu privire la naștere au realizat că nu li s-a comunicat de la început situația reală și că unele aspecte nu fuseseră menționate corect.

Astfel, când au cerut fişa medicală a micuţului, soții Alexandrescu au observat că toate analizele aveau valori minime sau sub minime, atât la sânge, cât şi cele biologice. Mai mult, copilul gemea continuu şi avea febră, aproape de 39ºC, cadrele medicale administrându-i, pe hârtie, o serie de antibiotice puternice, însă fără a fi înscrise în foaie de observaţie şi ora la care s-a început tratamentul cu antibiotic.

Copilul prezenta un streptococ ce putea deveni fatal

Ba mai mult, la o analiză pe exhudatul faringian micuțul prezenta un Streptococ Beta Hemolitic de Grup B, ce se poate dovedi fatal pentru bebeluşi dacă nu este tratat la timp. Conform medicinei de specialitate, acest streptococ se găseşte la foarte multe femei în flora vaginală, motiv pentru care la naştere se recomandă operaţia cezariană, pentru că micuţul să nu fie infectat.

În mod paradoxal, copilul prezenta acest streptococ, deşi nu îndeplinea nicio condiţie să îl fi luat de la mamă. Asta pentru că Otilia Alexandrescu tocmai efectuase un rând de analize pe data de 18 august 2016. Acestea nu au evidenția prezența streptococului. Și cum naşterea s-a făcut prin cezariană, ipotetic s-a evitat şi această modalitate de transmitere de la mamă.

Caz analizat şi de medicii de la Spitalul Judeţean

Medicii din cadrul Spitalului Judeţean au analizat și ei cazul la vremea respectivă. Aceştia au avansat ipoteza că evoluţia fulminantă a infecției, care a dus la hemoragii în ambii plămâni ai micuţului, ar fi putut fi cauzată de prezenţa streptococului pe sonda de aspiraţie cu care copilul a fost aspirat imediat după ce a fost scos adus pe lume.

Cu toate aceste documente adunate, părinții au contactat un avocat. Pe 6 septembrie 2016 au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani privind săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu de către medicii din cadrul Maternităţii Botoşani.

Şi la nivelul unităţii sanitare s-a dispus o comisie de anchetă, care a luat în calcul trei ipoteze, pornind de la cea că mama era, totuşi, purtătoarea streptococului, în ciuda analizelor negative, că acesta exista pe o parte de instrumentar, sau că personalul medical prezent în acea seară nu a respectat procedurile medicale. „Uman îi înţeleg pe cei doi părinţi şi le-am promis că vom face tot posibilul să aflăm adevărul. Iar cei vinovaţi, dacă se va dovedi că sunt vinovaţi, vor plăti”, a spus atunci Corneliu Mihai, managerul general al Spitalului Județean.

Valuri de probleme găsite la controale

Ulterior, procurorii au solicitat Inspecţiei Sanitare de Stat să efectueze un control care să vizeze modul în care spitalul îşi respectă obligaţia legală de a transmite informaţii legate de infecţiile asociate asistenţei medicale, modul de curăţare, dezinfecţie şi sterilizare precum şi supravegherea şi prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Paradoxal, verificările au ocolit exact zona care trebuia controlată în amănunt – sala de naşteri şi instrumentarul aferent. În schimb, potrivit notei de control, au fost constatate mai multe abateri, de la Triaj până la blocul de naşteri.

Medic neonatolog trimis în judecată

Au urmat, însă, mai multe expertize medico-legale, iar anchetatorii au solicitat, pentru interpretarea rezultatelor, inclusiv puncte de vedere de la instituțiile de profil, astfel încât concluziile să vină tot din partea unor specialiști în domeniu. Așa se explică de ce ancheta s-a prelungit până anul acesta, când procurorii au decis să o trimită în judecată pe Dana Burlacu, medicul neonatolog care a fost de gardă în acea zi.

„Astfel, se constată că fapta inculpatei B.D. care, în calitate de medic neonatolog, în perioada 02.09.2016, orele 08.00-03.09.2016, orele 06.00, în timp ce nou-născutul A.L. se afla internat, în îngrijirea sa, în Secția de Obstetrică și Ginecologie – Secția Neonatologie, din cadrul Spitalului Județean, nu a dispus efectuarea unor investigații medicale suplimentare – radiografie pulmonară, nu a administrat suport respirator non invaziv de tip CPAP, nu a dispus ca tratament instituirea antibioprofilaxiei cu spectru larg, măsuri care, dacă ar fi fost luate, ar fi crescut șansele de supraviețuire ale nou-născutului și ar fi putut evita decesul acestuia, la data de 03.09.2016, ora 06.00, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin 1 și 2 Cod penal”, se menționează în rechizitoriu.

Dosarul a fost înregistrat deja pe rolul instanței, însă nu a primit termen de judecată. „Facem precizarea că măsurile dispuse de procuror reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție”, a precizat Ionuț Țifachi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

„Mie nu mi s-a comunicat așa ceva”

Contactată de reporterii „Monitorul”, Dana Burlacu a precizat că nu a știut nimic despre trimiterea ei în judecată. Prin urmare nu a comentat decizia procurorilor, fiind luată prin surprindere.

„Sunt plecată de trei ani din Botoșani, iar cazul e de cinci-șase ani. Mie nu mi s-a comunicat așa ceva, că aș fi trimisă în judecată, dar ce mă surprinde este că ați aflat dumneavoastră”, a spus Dana Buracu.

Potrivit normelor de drept, ea va beneficia de prezumția de nevinovăție și pe toată perioada derulării eventualului proces.

În schimb, analizând contextul juridic, întrucât faptele s-ar fi comis în septembrie 2016, iar în perioada 2018-2022 nu a funcționat prescripția specială a răspunderii penale, există posibilitatea ca, în situația în care procesul se va prelungi până în 2024, instanța să dispună încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor.

Acesta este primul caz de posibil malpraxis din spitalele botoșănene care ajunge în instanță.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...