spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTVieţi salvate la Spitalul Judeţean cu un aparat de ultimă generaţie (video)

Vieţi salvate la Spitalul Judeţean cu un aparat de ultimă generaţie (video)

Secţia de neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgenţă a primit, timp de câteva săptămâni, un aparat ultramodern pentru intervenţii specializate. Astfel, două paciente cu tumori extrem de dificile, care le puneau viaţa în pericol, au fost operate cu ajutorul unui aparat de ablaţie tumorală cu ultrasunete.

Una dintre paciente are 46 de ani şi avea o tumoră la nivelul creierului, iar a doua 63 de ani şi cu o tumoră la nivelul coloanei vertebrale şi început de paralizie.

Ablația tumorală este o metodă chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor solide. Sonde speciale sunt folosite pentru a „topi” o tumoră cu ajutorul ultrasunetelor, după care aceasta este aspirată. Având în vedere specificul neurochirurgiei şi locaţia unor astfel de tumori, precizia este un factor cheie în astfel de intervenţii.

„Aparatul, ca principiu, distruge celulele tumorale prin nişte vibraţii. Are o componentă specială, integrată, prin care se face irigaţie şi aspiraţie. Mai simplu spus, după ce o distruge, efectiv aspiră tumora, „mânâncă” din tumoră, ca să spunem aşa. Nu doar că scurtează foarte mult timpul de operaţie, dar pacientul este în şi mai mare siguranţă, iar recuperarea post operatorie este şi mai bună”, a explicat medicul primar Petre Kiss, şeful compartimentului de neurochirurgie din cadrul SJU Mavromati.

„Marja de eroare era de sub doi milimetri”

Potrivit specialistului, cele două cazuri care s-au „bucurat” de intervenţia cu ajutorul acestui aparat au fost la extreme medicale. Cele două paciente aveau tumori de 4-5 centimetri cea craniană şi 2-3 centimetri cea de la nivelul coloanei vertebrale.

Una dintre tumorile operate a fost pe măduva spinării, o zonă unde este nevoie de o precizie extrem de mare. „Marja de eroare era de sub doi milimetri, ca spaţiu. Cea mai mică eroare în acel spaţiu poate da paralizie totală pacientului. La cea craniană locul de manevră operatorie este mai mare, ca să spunem aşa, şi de un centimetru”, a explicat medicul neurochirurg.

Este un instrument vârf de gamă în neurochirurgia mondială”

Spre bucuria medicilor, cele două paciente deja s-au externat, iar evoluţia lor este una mai mult decât bună. Potrivit cadrelor medicale, un mare plus l-a avut şi aparatul estimat la peste 200.000 de euro, primit în comodat de la o firmă de dispozitive medicale.

„Este gândit să ajute neurochirurgul ca rapiditate şi precizie în ablaţia tumorală. Nu este o limită de intervenţie în mărimea tumorii, ci doar în structura ei. Doar anumite tumori se pretează la astfel de intervenţii. Este un aparat specific neurchirurgiei.

Este un instrument vârf de gamă în neurochirurgia mondială, la ora actuală. Nu s-a inventat ceva mai performant decât acest aparat şi noi l-am avut la Botoșani, ceea ce este chiar ceva”, a mai spus medicul Petre Kiss.

Se caută bani pentru achiziţia unui aparat 

Reprezentanţii unităţii sanitare au primit deja un raport de la medicul neurochirurg, după utilizarea aparatului şi spun că în viitorul apropiat este posibil ca şi la Botoșani să existe un astfel de dispozitiv. În prezent doar la Iaşi sunt două astfel de unităţi.

„Noi încercăm în permanenţă să venim atât în sprijinul pacienţilor, cât şi al colegilor noştri, cu aparatură cât mai performantă. Este, desigur, un aparat destul de scump, dar încercăm să îl punem pe lista de achiziţii pentru pacienții noştri. Vom căuta şi mai multe surse de finanţare în acest scop”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJA Mavromati.

Aparatul a fost deja returnat firmei distribuitoare, dar efectele lui s-au văzut imediat la cele două paciente. Medicul şef neurchirurg a explicat printr-o analogie mai colorată diferenţa dintre a avea şi a nu avea un astfel de aparat în sala de operaţii. „Ca şi cum tu ai pâine, dar primeşti un cozonac. Aşa este şi cu acest aparat. El a fost creat pentru a veni atât în ajutorul medicului, cât şi al pacientului. Se scurtează foarte mult timpul de operaţie şi astfel scad şi riscurile. Orice mişcare greşită, chiar şi de microni, poate cauza leziuni pe viaţă unui pacient”, a mai spus medicul Petre Kiss.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...