Sfânta Muceniță Tecla, Sfântul Siluan Athonitul

Sfânta Muceniță Tecla

Sfânta Muceniță Tecla este prima femeie martiră pentru Hristos. S-a născut în cetatea Iconiu, din părinți păgâni. S-a logodit cu Tamir, un tânăr de neam bun, în timpul în care la Iconiu sosise Sfântul Apostol Pavel, împreună cu Varnava, ca să predice Evanghelia.

Ascultând timp de trei zile și trei nopți cuvântările acestuia, Tecla s-a convertit la creștinism și s-a hotărât sa duca o viaţă de feciorie.

Mama sa, auzind ca nu mai dorește să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o, apoi a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc. A fost aruncată în foc, dar a ieșit nevătămată.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tânăr şi-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în faţa conducătorului cetății că este creștină. A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.

Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, s-a retras într-un loc pustiu, la Maloula, oraș situat la 70 km vest de Damasc, în Siria. Pentru credința ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor, iar toți cei care ajungeau la peștera sa primeau tămăduire de orice boală.

Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat și, în urma rugăciunilor ei, stanca sa despicat și i-a devenit mormânt.

Sfântul Siluan Athonitul

S-a născut în 1866, la Tambov (Rusia), dintr-o familie de creștini. Datorită mustrării primite de la Maica Domnului pentru viaţă trăită în necurăție, ia hotărârea la vârsta de 26 de ani să ajungă la Sfântul Munte. Se călugărește la Mănăstirea Sfântul Pantelimon.

Primește foarte repede darul săvârșirii neîncetate a rugăciunii lui Iisus „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miruiește-mă pe mine păcătosul!” și puterea de a împlini cu ușurință exigentele regulilor monahale. Se învrednicește să-L vadă și pe Hristos în chip real în biserică, în locul icoanei Sale.

Din cauza lipsei de experiență și maturitate duhovnicească, starea de fericire pe care o avea slăbește puțin cate puțin, până piere aproape cu totul.

Spre anul 1906, în miezul unei nopți cumplite întreabă: „Doamne, învață-mă ce să fac ca sufletul meu să se smerească”. Şi Domnul îi răspunde: „Ţine-ţi mintea ta în iad și nu deznădăjdui”.

Ce-a de-a doua descoperire a lui Hristos a dat naștere unei nedumeriri: de ce s-a depărtat harul de la el? Şi Sfântul Siluan Athonitul ajunge să afle că în acestă luptă de dobândire a lui, omul poate trece prin diferite momente de secetă și pustiire duhovnicească, de disperare și deznădejde.

Așadar, viaţa virtuoasă este o viaţă încercată, o luptă neîncetată împotriva păcatelor.

Atunci când a fost întrebat „Cum vorbesc cei desăvârșiți?”, părintele Siluan a spus ca cei desăvârșiți nu spun niciodată ceva de la ei înșiși… ei spun doar ceea ce Duhul îi insuflă să spună.

A trecut la cele veșnice pe 24 septembrie 1938 și a fost canonizat pe 26 noiembrie 1987.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!