spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInterviu„Nu credeam că se va ajunge să se rişte soarta bolnavilor”

„Nu credeam că se va ajunge să se rişte soarta bolnavilor”

Economistul Oana Norses, managerul Sanatoriului Podriga, a învins în instanţă Direcţia de Sănătate Publică, care a lăsat unitatea fără autorizaţie din exces de zel.

 

Reporter: – După câţiva ani, procesul cu Direcţia de Sănătate Publică pare să se apropie de final. Despre ce a fost vorba mai exact, la acea perioadă?

Oana Norses: – Pentru a putea înţelege mai bine toată conjunctura, cititorii trebuie să ştie câteva informaţii despre unitatea noastră. Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga este o unitate sanitară cu paturi, cu personalitate juridică, care se află în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani şi are sediul în Comuna Drăguşeni, sat Podriga, fiind situat la o distanţă de 45 km de municipiul Botoşani şi la şase km de oraşul Săveni. Unitatea a fost înfiinţată relativ recent, în anul 2002, prin transformarea Spitalului de Neuropsihiatrie în Sanatoriu.

– Şi care ar fi mai exact obiectivul acestei unităţi?

– Obiectul activităţii îl reprezintă furnizarea serviciilor medicale în asistenţa medicală de specialitate de recuperare-reabilitare a sănătăţii, sanatoriul aflându-se în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani (CAS), practic cea mai mare parte a finanţării venind din acest contract cu CAS. Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga acordă servicii medicale în regim de spitalizare de lungă durată. Pe durata internării în unitate, pacienţii beneficiază de servicii de asistenţă medicală curativă, preventivă şi servicii de recuperare.

– Cum au început problemele care au ajuns, la un moment dat, subiect în presa naţională?

– Pe 20 aprilie 2016 Sanatoriul a depus dosarul pentru reautorizarea sanitară la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. Ulterior, pe 10 mai s-au prelevat probe din apa furnizată prin sistemul centralizat din trei zone ale Sanatoriului de către reprezentanţii DSP Botoşani, pentru analiza fizico-chimică, oxidabilitate şi turbiditate, şi analiza microbiologică, respectiv e.coli şi enterococi. Aici trebuie menţionat că atunci a fost pentru prima dată când s-a solicitat de către DSP Botoşani efectuarea analizei fizico-chimice pentru apă. Şapte zile mai târziu doamna doctor Beleca Felicia, din cadrul DSP Botoşani, ne-a înmânat buletinele de analize cu privire la rezultatele la apă şi cu menţiunea că „apa nu este bună de băut, fiind neconformă la parametrii analizaţi”.

– Un fapt destul de grav. Ce a urmat?

– Ca urmare, eu, împreună cu directorul medical, ne-am deplasat la sediul furnizorului de apă, SC Nova Apaserv SA Botoşani, unde am purtat discuţii cu privire la rezultatele neconforme ale analizelor efectuate la apă şi pentru a avea un punct de vedere al acestora cu privire la soluţionarea problemei. Astfel, conducerea furnizorului ne-a transmis în aceeaşi zi faptul că în ceea ce priveşte calitatea apei distribuite în zona Săveni, respectiv la Sanatoriu, aceasta va putea fi corespunzătoare din toate punctele de vedere începând cu sfârşitul lunii august 2016, când se vor finaliza lucrările privind construcţia conductei de aducţiune de la STAP Ştefăneşti la Săveni. Pe 18 mai, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii DSP Botoşani, şi având în vedere rezultatele analizelor la apa potabilă, am făcut o solicitare de recoltare de probe şi pentru apa provenită de la sursa subterană prin două puţuri, ca o alternativă pentru aprovizionarea cu apă potabilă. Reprezentanţii DSP n-au comunicat însă că rezultatele de laborator privind calitatea apei atât din sistemul centralizat, cât şi din sursa subterană sunt neconforme, fiind depăşiri la parametrii fizico-chimici şi, ca urmare, apa nu îndeplineşte criteriile de potabilitate. În concluzie, ne-au comunicat că nu ne pot elibera autorizaţia sanitară de funcţionare. Aici trebuie precizat ca buletinele de analize efectuate din sursa proprie nu au fost comunicate Sanatoriului în acel moment.

– Şi a urmat calvarul pentru bolnavi şi angajaţi…

– Câteva zile mai târziu, pe 24 mai reprezentanţii DSP ne-au respins autorizaţia de funcţionare din cauza neasigurării aprovizionării cu apă potabilă în unitatea sanitară. În acest context conducerea Sanatoriului a solicitat reanalizarea temeiurilor care au stat la baza respingerii cererii de autorizare.

– Ce v-au răspuns?

– Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga nu a primit din partea DSP Botoşani nici un fel de recomandări în ceea ce priveşte măsurile care trebuie luate, în condiţiile în care au afirmat că apa nu este potabilă şi nici care sunt riscurile care pun în pericol sănătatea pacienţilor şi angajaţilor unităţii, în condiţiile în care la acea dată erau internaţi 70 de pacienţi cu afecţiuni cronice şi unitatea are 64 de angajaţi.

– A urmat suspendarea finanţării de la Casa de Sănătate, automat.

– Contractul cu CAS a fost suspendat pe 25 mai până la obţinerea noii autorizaţii sanitare de funcţionare. La baza hotărârii de respingere a autorizaţiei sanitare de funcţionare a stat referatul de evaluare, întocmit la sanatoriu, în prezenţa mea, a asistentului care a redactat acest înscris şi a medicului evaluator Beleca Felicia. Ulterior, în baza acestui referat, s-a constatat că unitatea îndeplineşte toate condiţiile de funcţionare şi că urma să se elibereze o autorizaţie sanitară de funcţionare. Cu toate acestea, apare un al doilea referat, întocmit ulterior, la câteva zile, antedatat, tot din 10 mai 2016, redactat de către acelaşi medic, Beleca Felicia, în care se consemnează altceva decât ce s-a găsit la faţa locului.

– Cum a fost posibil acest lucru?

– DSP Botoşani a invocat ulterior faptul că existenţa acelor doi parametri analizaţi, oxidabilitate şi turbiditate, ar fi determinat în cele din urmă emiterea notificării de respingere a autorizaţiei sanitare de funcţionare, ori DSP Botoşani putea să analizeze doar 13 parametri, între care nu se regăseau aceia doi, parametrii oxidabilitate şi turbiditate. Aceşti parametri cădeau în sarcina de control a societăţii SC Nova Apa Serv SA Botoşani. Medicul evaluator şi-a extins competenţele, şi, de la sine putere, a apreciat necesară verificarea acestor parametri de oxidabilitate şi turbiditate pentru care la alte unităţi sanitare din acelaşi oraş, Săveni, s-a emis autorizaţie sanitară de funcţionare. Aşadar, s-a invocat acest pretext pentru analizarea acestor parametri invocându-se faptul că ei prezintă nişte aprecieri care ar pune în pericol sănătatea pacienţilor de la Sanatoriul Podriga, omiţându-se faptul că SC Nova Apa Serv SA furniza apa potabilă pentru toată populaţia din localitatea Săveni.

– Cum aţi primit vestea în momentul suspendării autorizaţiei?

– Cu tristeţe şi cu gândul cum ne vom descurca, care va fi soarta bolnavilor internaţi, cât şi a angajaţilor din unitate. Sincer, nu am crezut că se va ajunge atât de departe, să se rişte soarta atâtor bolnavi.

– Cum au reacţionat atunci angajaţii instituţiei?

– Primele întrebări au fost ce se va întâmpla cu ei, dacă se va desfiinţa unitatea, dacă vor primi salariile. S-au îngrijorat pentru viitorul lor, cea ce este firesc.

– Care a fost planul de acţiuni când aţi văzut că DSP nu dă înapoi în privinţa autorizării?

– Conducerea Sanatoriului a luat măsuri de punere la dispoziţia pacienţilor şi angajaţilor de apă potabilă prin dozatoare, iar pentru prepararea hranei de apă potabilă îmbuteliată. Pentru gătit, ulterior, apa a fost asigurată de către Nova Apaserv în cantităţi suficiente provenite de la Staţia de tratare a apei Cătămărăşti, care era depozitată în unitate în două recipiente de 1.000 de litri fiecare, din plastic. Apa era însoţită de Buletin de analiză emis de Laboratorul furnizorului.

– Care erau riscurile dacă se prelungea suspendarea autorizaţiei?

– În primul rând, a fost suspendată finanţarea de CAS Botoşani, deci asta însemna neplata serviciilor medicale, imposibilitatea unităţii de a asigura servicii medicale, medicamente şi hrană pentru pacienţi, neplată la timp a furnizorilor, cât şi neplata salariilor angajaţilor.

– Cum aţi interpretat reacţia societăţii civile şi a celorlalte instituţii în acea perioadă?

– Reacţia oamenilor a fost una bună, iar Instituţia Prefectului a amplasat un cort pentru strângerea de alimente şi apă pentru bolnavi.

– Ulterior aţi acţionat DSP în instanţă. Ce v-a făcut să recurgeţi la acest gest?

– Caracterul nelegal şi abuziv al „notificării de respingere a autorizaţiei sanitare de funcţionare“, act administrativ emis de DSP Botoşani cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale. Practic, cei doi parametri neconformi, turbiditate şi oxidabilitate, identificaţi în buletinul de analize emis de DSP, nu implică un risc major pentru mediu sau comunitate, atâta timp cât, pe de o parte din punct de vedere bacteriologic apa corespunde, iar pe de altă parte, de aceeaşi apă beneficia întreg oraşul Săveni, incluzând şcoli, grădiniţe, unităţi medicale de pe raza adiacentă oraşului, fără ca DSP să se sesizeze ori să respingă autorizarea în cazul acestora la acea oră. DSP a adoptat o măsura nelegală şi disproporţionată în raport cu pericolul real, lipsind sanatoriul de contravaloarea serviciilor medicale ce erau furnizate de CAS, în perioada în care a fost lipsită de Autorizaţia Sanitară de Funcţionare.

– Cine credeţi că e responsabil de toata acea tevatură? Aţi mai interacţionat ulterior cu aceştia?

– Nu pot să mă pronunţ cine este responsabil. Doamna doctor Beleca Felicia, cea care a întocmit referatul de evaluare, cât şi Notificarea de suspendare a Autorizaţiei a mai fost în control în unitatea noastră şi am interacţionat cu aceasta într-un mod normal şi profesional.

– Cum aţi primit decizia Curţii de Apel? Vă aşteptaţi să vi se dea dreptate şi la Suceava?

– Cu bucurie! Da, ne aşteptam să primim aceeaşi decizie. Hotărârea emisă de Tribunalul Botoşani a fost una corectă şi foarte bine argumentată, bazată din punct de vedere al legislaţiei în vigoare, şi nu bazată pe „sentimente”.

– Cei de la DSP spun că vor încerca să conteste şi această decizie. Credeţi că au şanse de câştig?

– Este dreptul lor să conteste, dar nu cred că mai au vreo şansă de câştig.

– Ei spun că banii pe care nu i-a primit Sanatoriul în acea perioadă ar trebui să îi plătească CAS. În cazul în care nu vor respecta decizia instanţei, ce paşi sunteţi pregătiţi să luaţi?

– Vom respecta legislaţia în vigoare. Vom încerca pe cale amiabilă, iar dacă nu, vom apela la un executor judecătoresc.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...