spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAncheta cu poliţiştii de la Serviciul Rutier, pornită de procurorii din Mureş

Ancheta cu poliţiştii de la Serviciul Rutier, pornită de procurorii din Mureş

Surpriză în cazul celor 16 polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani, bănuiți de fapte de corupție. După dezbaterile din Camera preliminară, magistrații Curții de Apel Suceava au admis o excepție invocată de singurul ofițer trimis în judecată, comisarul șef Eduard Iacob.

Instanța a apreciat că ar exista o serie de vicii în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naţionale Anticorupţie (DNA) cu privire la două fapte – favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată – reținute în sarcina acestuia.

Motivul invocat ar fi că infracțiunile nu ar fi fost foarte bine conturate. Prin urmare, magistrații au sesizat DNA – Serviciul Teritorial Suceava, procurorul urmând ca în termen de 5 zile să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Altfel spus, procurorii au posibilitatea să completeze rechizitoriul, ori pot solicita restituirea dosarului. În schimb, în cazul agenților, dosarul a trecut de Camera preliminară, iar procesul ar putea debuta anul acesta.

Legalitatea rechizitoriului analizată jumătate de an

O jumătate de an le-a trebui judecătorilor să analizeze legalitatea întocmirii rechizitoriului și a administrării probelor. Asta pentru că avocații inculpaților au invocat mai multe excepții de la modul în care procurorii au luat declarațiile martorilor, care au acceptat să facă denunțuri în schimbul neinculpării lor pentru dare de mită, până la modul în care au fost efectuate supravegherile tehnice în timpul investigațiilor. Asta pentru că, susțin avocații, autorizările de la instanță s-ar fi dat doar pe anumiți lucrători.

Tot apărarea a invocat că, în unele situații, anchetatorii nu au putut spune cu precizie cât a fost șpaga. Asta pentru că suma ar fi fost estimată. În alte cazuri, fapta nu ar fi fost certă întrucât mita ar fi fost dedusă din imagini sau din sunete, auzindu-se doar foșnetul bancnotelor.

Aparatură de supraveghere montată în maşini de la Serviciul Rutier 

Cert este că dezbaterile din Camera preliminară au mai scos la iveală că investigațiile ar fi început în 2020, dar nu de către DNA, ci de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, iar măsurile de supraveghere au fost dispuse de judecătorul de drepturi și judecăți de la Tribunalul Mureș.

Primele interceptări s-au realizat începând cu 16 aprilie 2020 și până la data de 14 noiembrie 2020. În fapt, procurorii mureșeni obținuseră de la instanță o serie de autorizații pentru realizarea unor interceptări într-un alt dosar deschis în 2019. În astfel de situații, anchetatorii merg în așa-numită „pânză de păianjen”. Se pleacă de la telefonul suspectului, iar pentru a-i depista și pe eventualii complici, în funcție de apeluri, numerele puse sub supraveghere se extind.

Când au văzut ce se întâmplă între polițiștii de la Serviciul Rutier Botoșani, procurorii mureșeni au cerut o autorizație de la instanță pentru a monta aparatura de înregistrare audio-video chiar în mașinile de poliție. Astfel, echipamentele de supraveghere tehnică au fost montate pe două mașini ale Serviciului Rutier, vestitul Logan gri neinscripționat BT 05 VYG și un VW Polo cu numărul de înregistrate MAI 41282. Tehnica a fost montată cu cei de la Direcția Generală Anticorupție (DGA), tot ei fiind cei care asigurau „mentenanța”.

Poliţiştii credeau că sunt supravegheaţi din drone

Polițiștii nici măcar nu au bănuit unde au fost montate dispozitivele, în schimb ei au suspicionat că au fost supravegheați din drone. De aceea, au existat perioade în care agenții rutieri nici măcar nu mai vorbeau între ei, ci își pasau de la unul la celălalt bancnotele primite drept șpagă. În plus, nu cereau direct mita, ci o făceau voalat. Cel mai bine s-a văzut în cazul unui șofer din Drașcani. Polițiștii l-au oprit pentru a-l sancționa, dar când au văzut de unde este, unul dintre agenți a spus ceva de genul – „Și să înțeleg că mănânc pește, astăzi sau mâine ?”.

La care conducătorul auto îi răspunde: „Azi, nicio problemă”. Abia în octombrie 2020 procurorii mureșeni au înaintat tot materialul de urmărire penală către DNA Suceava, ca urmare a unor declinări succesive de competență. Pe 27 octombrie 2020, toate cauzele au fost reunite în dosarul în care s-au organizat descinderile din iunie 2021.

21 de persoane de la Serviciul Rutier trimise în judecată

În decembrie 2021, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au trimis în judecată 21 de persoane pentru diverse fapte de corupție. Anchetatorii susțin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 inculpați, polițiști în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

„Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.

Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat anchetatorii. Ceilalți cinci inculpați (n.r – până la 21), trimiși în boxa acuzaților de procurori, sunt șoferi care ar fi oferit mită polițiștilor și au refuzat să colaboreze cu anchetatorii. Prin urmare, aceștia au fost acuzați de dare de mită.

Fapte scoase la iveală în 2021 

Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie 2021, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziții în județ, inclusiv la sediul Poliției Rutiere. Până atunci, opt dintre polițiștii care erau vizați de investigațiile DNA și care au aflat de cercetări s-au pensionat. În urma descinderilor, opt dintre polițiști au fost arestați preventiv, dar ulterior au fost plasați sub control judiciar.

Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie 2021, când inculpații au fost trimiși în judecată. Din cauza unor situații de incompatibilitate sau a abținerilor din partea judecătorilor botoșăneni, dosarul a fost transferat la Tribunalul Suceava, acolo unde se va desfășura și procesul. Dezbaterile din Camera preliminară au durat însă mai bine de un an, iar din acest motiv procesul propriu-zis nu a început nici până la această dată. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei trimiși în judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...