vineri, mai 24, 2024
AcasăLocalZeci de angajaţi din Sănătatea botoşăneană protestează în faţa Guvernului. Ce revendicări...

Zeci de angajaţi din Sănătatea botoşăneană protestează în faţa Guvernului. Ce revendicări au (video)

Aproximativ 150 de angajaţi din Sănătatea botoşăneană participă, luni, la o acţiune de protest organizată în capitală. Sindicaliştii au organizat un miting în Piaţa Victoriei, un marş şi un miting la ministerele Muncii şi Sănătăţii, urmate de un marş şi un miting în faţa Palatului Parlamentului.

Conform Federaţiei Solidaritatea Sanitară, nemulţumirile sunt de natură salarială, însă protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind ”o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor”.

„Majoritatea angajaților din sănătate sunt în situația de sărăcie salarială. Guvernul refuză să recompenseze eforturile și riscurile suplimentare asumate. Colegii Solidaritatea Sanitară Botoșani se alătură celorlalți colegi care se apropie de Piața Victoriei pentru a participa la Mitingul și Marșul Solidarității”, a transmis un protestatar botoşănean.

”Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravin total cele convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării”, spun sindicaliştii.

Care sunt revendicările

Revendicările susţinute de participanţii la demonstraţiivizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaţilor din sănătate. Aceştia solicită:

  •  Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie.
  •  Asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate.
  •  Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale!
  •  ”Protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, explică sindicaliştii.

Demersuri pentru greva generală

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat sâmbătă că a înregistrat la Guvern şi la ministerele responsabile proiectul de Acord privind Procedura de grevă în sistemul public de sănătate, subliniind că angajaţii din sănătate sunt astfel cu un pas mai aproape de greva generală, având acum o procedură de grevă ca referinţă organizatorică.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
15.5 °
12.2 °
77 %
0.9kmh
100 %
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
14 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când se face, trebuie făcut la amiază, să vadă toată lumea.

EDITORIAL

După Gala Superscrieri în care au fost premiați ziariștii, o jurnalistă a găsit curajul de a spune public că un fost coleg a violat-o....

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...