spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăPrima PaginăMoartea Alexandrei divide lumea medicală. Ce spun specialiştii după apariţia raportului medico-legal

Moartea Alexandrei divide lumea medicală. Ce spun specialiştii după apariţia raportului medico-legal

La doar trei zile după împlinirea a şase luni de la tragedia în urma căreia tânăra Alexandra Ivanov şi-a pierdut viaţa pe patul de spital, au apărut concluziile raportului trimis de medicii legişti botoşăneni către Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Botoșani. Documentul aduce, însă, în loc de lămuriri, şi mai multe semne de întrebare.

Pentru început trebuie menţionat faptul că acest caz, care a stârnit proteste de amploare în Botoşani, şi chiar cel mai longeviv protest din istoria judeţului, plasează chiar şi medicii în tabere adverse, iar mulţi dintre ei se feresc să vorbească în mod public pe marginea acestui subiect.

Reporterii „Monitorul” au stat de vorbă, încă de luni, direct sau prin intermediari, cu mai mulţi specialişti, atât din Botoșani, cât şi din mediul universitar ieşean. Deşi sunt specialişti cu vechime, nume grele în domeniile în care activează, doctorii nu doresc, cel puţin pentru moment, să îşi alăture numele cu acest caz, indiferent dacă au păreri pro sau contra. Asta tocmai pentru că acest caz este atât de complex, încât la ora actuală orice opinie poate fi invalidată de dovezile care vor urma la dosar.

Acest fapt poate da unora ocazia de a specula şi de a pune în dreptul unui medic anonim o opinie mai degrabă personală. Din motive mai sus menţionate, în acest material vom folosi păreri tot sub anonimat, însă, considerăm corect să oferim cititorilor noştri opinii din ambele tabere.

Neclarităţi ridicate de raportul legiştilor

Poliţiştii botoşăneni au cerut, în data de 23 ianuarie 2024, lămuriri de la IML Botoșani cu privire la toate concluziile autopsiei efectuate după decesul tinerei Alexandra Ivanov. Documentul ridică, însă, mai multe semne de întrebare. Astfel legiştii botoşăneni menţionează de exemplu că la niveul cavităţilor pleurale „fiecare conţine aproximativ 600 ml lichid roşu”. Legiştii nu spun, însă, dacă acest lichid este din plămâni, dacă este sânge sau lichid de putrefacţie.

Legat de sarcină, examenul medico-legal arată prezenţa unui „produs de concepţie cu vârsta gestaţională de trei luni, cu modificări autolitice şi de putrefacţie”. Adică lichefierea şi putrezirea fătului. Ceea ce nu spune raportul, însă, este cât de vechi sunt acele modificări. Asta pentru că, un calcul relativ simplu ar plasa momentul autopsiei la 48-72 de ore de la moartea copilului în burta mamei. Asta pentru că autopsia se face la 24 de ore de la declararea decesului pacientei. Iar în momentul în care Alexandra a ajuns la Maternitate sarcina era deja oprită în evoluţie, iar tânăra a stat în spital 12 ore.

De asemenea semne de lichefiere şi putrefacţie a organelor apar şi la Alexandra, încă dinaintea decesului. Cu alte cuvinte, tânăra ar fi ajuns la spital cu o afectare severă a organelor interne, intrate deja într-un proces de putrefacţie.

Ce spun specialiştii

Un medic botoşănean este de părere că raportul medico-legal indică o stare mult mai gravă decât arăta tânăra să aibă.

„La cum se prezintă în raportul autopsiei, ar fi trebuit să prezinte febră, peteşii, alterarea stării generală, încă de pe ambulanţă, la internare, nu dimineaţă, când a rămas direct fără aer. Ea acuza dureri mari de burtă şi atât. Legat de starea de putrefacţie a fătului, dacă era mort de mai mult timp, tânăra ar fi trebuit să fie în comă, dar ea nici febră nu avea”, a spus un medic specialist botoşănean.

Momentul în care a murit bebeluşul, însă, este foarte greu de stabilit, dacă nu chiar imposibil. „Este aproape imposibil de stabilit când a decedat fătul, cu exactitate. Să spui că a murit cu X ore înainte este doar o speculaţie. Este cert că era mort când pacienta a ajuns la spital. Asta e clar. De cât timp, astea sunt doar speculaţii”, a spus un legist ieşean.

Acesta este de părere că toxinele rezultate din putrefacţia sarcinii pot avea ca rezultat edemul pulmonar şi decesul rapid. Cu toate acestea, analizele de sânge, care au fost prelevate în acea seară arătau un număr de hematii de 3.74×10%/L (faţă de 3.80 -5.1×10%/L), hemoglobină 10.8 g/dL (faţă de 11.7 – 15.5 g/dL), iar hematocrit: 31.7% (faţă de 25 – 45%). Aceste valori nu au indicat semnele unei afecțiuni grave şi nici nu au ridicat suspiciuni faţă de starea pacientei.

Analiză controversată

O altă analiză, însă, ar putea ridica un semn de întrebare pentru experţi. În buletinul de analize era prezentă şi o limfopenie severă: 0,18 faţă de 1- 4×103/L, respectiv 2,4% faţă de 20 – 55% indică un număr scăzut de limfocite. Una dintre cauzele scădereii limfocitelor este o posibilă infecţie în organism, deşi pacienta nu a acuzat în niciun moment febră, care este un semn clar de infecţie. Medicii mai arată, însă, o posibilă cauză.

„Limfopenia poate fi indusă de medicamente şi variază de la minoră la severă. Printre aceste medicamente este Metotrexat. Acesta este şi unul dintre medicamentele folosite în prezent pentru inducerea avortului”, a precizat un medic din cadrul Maternităţii Botoșani.

„Ar fi fost normal ca la autopsie să ia parte un medic de la spital”

O altă întrebare este legată de prezenţa, la autopsie, a unui medic specialist de obstetrică-gincologie.

„Ar fi fost normal ca la autopsie să ia parte un medic de la spital. De preferat un specialist ginecolog, dacă nu, măcar directorul medical. O persoană care ar fi cunoscut mai bine cazul şi ar fi putut da anumite indicaţii exacte în anumite aspecte. Din câte se pare nu a fost vreun astfel de medic prezent”, a spus un profesor univeritar de la Iaşi.

Experţi ceruţi de toate cele trei părţi din dosar

Tocmai din cauza ambiguităţilor din raportul medicilor legişti, dar şi a lipsei de claritate în întrebările poliţiştilor botoşăneni, toate cele trei părți implicate în proces, respectiv familia, medicul Mariana Pitrop, precum și Spitalul Județean „Mavromati” au solicitat prezența a câte un expert-parte pentru studierea dosarului în ceea ce privește raportul medico-legal.

”Pentru o reală și completă efectuare a procedeului probatoriu privind autopsia medico-legală dispusă în cauză, în lumina dispozițiilor care reglementează desfășurarea expertizei și implicit a autopsiei medico-legale ca specie a acesteia, în vederea emiterii unui raport de expertiză complet și care să lămurească integral aspectele esențiale și relevante, obiectivele propuse de părți vor fi admise. Acestea vor fi expuse ca atare sau, după caz, incluse, în tot sau în parte, în obiectivele stabilite de procuror, pentru a permite experților formularea unor răspunsuri clare și coezive, fără a fi segmentate spațial sau cronologic”, se arată în Ordonanța emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Care sunt obiectivele

24 de noi puncte au fost stabilite de cele trei părţi pentru a se lămuri mai multe aspecte din dosar. Astfel, experții vor avea niște obiective clare de îndeplinit, respectiv:

  • să stabilească felul și cauza morții;
  • să stabilească dacă există concordanţă între diagnosticul clinic şi diagnosticul medico-legal de deces;
  • dacă pe cap, corp si membre prezintă leziuni traumatice, cu ce obiecte sau instrumente au fost produse, mecanismul de producere, vechimea acestora şi legătura de cauzalitate cu decesul.

De asemenea, s-au solicitat rapoarte toxicologice, care să stabilească dacă în corpul tinerei mai erau alte subtanţe, care să fi putut influenţa decisiv starea ei de sănătate.

Mai mult, se va stabili dacă:

  • pacienta suferea de boli cronice sau de alte afecțiuni anterior internării în spital, existența stării de graviditate, respectiv diagnosticul de sarcină și de vârstă a sarcinii;
  • dacă examinarea la internare a fost efectuată corect și complet, inclusiv examenul clinic și anamneza;
  • dacă diagnosticul stabilit la internare a fost corect și complet, sau dimpotrivă, greșit, inoportun sau incomplet;
  • dacă tabloul clinic general al pacientei la internare și diagnosticul stabilit indicau existența unei urgențe medicale. În caz afirmativ, să se arate care ar fi fost conduita terapeutică de urmat în continuare;
  • dacă exista urme de tratament medical pe corpul pacientei decedate, iar dacă da să se precizeze dacă acesta a fost sau nu indicat și, subsecvent, administrat în mod corect.

Se va stabili totodată dacă, raportat la simptomatologia pacientei și rezultatele analizelor medicale efectuate la internare, tratamentul administrat a fost de natură a-i pune viața în pericol; dacă rezultatele analizelor solicitate la ora 00:03 și validate la orele 00:53 și 00:58 sugerau posibilitatea unei complicații infecțioase a sarcinii sau a altor complicații, iar în caz afirmativ, să se precizeze care sunt acestea şi care ar fi fost conduita terapeutică de urmat în continuare și să se explice care este conținutul obligației de supraveghere a pacientului de către medicul de gardă obstetrica-ginecologie, precum și proporția în care această obligație poate fi delegată personalului medical de rang inferior, respectiv asistent medical.

Cronologia unei tragedii

Dosar preluat de procurorii de la Suceava

Alexandra Ivanov a dus la cel mai amplu protest în istoria județului 

Medic concediat după cazul Alexandra Ivanov

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.8 ° C
19.3 °
18.6 °
49 %
3.7kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...